Sint-Amands schaft belasting op drijfkracht af

BelastingDe gemeenteraad van Sint-Amands heeft in het kader van het meerjarenplan 2016-2019 de belasting op drijfkracht geschrapt. “Deze als pestbelasting ervaren belasting op drijfkracht wordt afgeschaft”, aldus het gemeentebestuur.

In het arrondissement Mechelen zijn er nu nog maar vier gemeenten die deze belasting heffen: Lier, Duffel, Puurs en Bornem.

De belasting op drijfkracht treft enkel ondernemingen. Ze wordt geheven op alle toestellen met een motor, zoals een koelinstallatie, airco, lift, heftruck, kraan of een landbouw- of nijverheidsmachine.
Het bedrag wordt bepaald op basis van het vermogen van de motoren.

Voka ijvert al lang voor de afschaffing van deze belasting, die ze ouderwets en voorbijgestreefd noemt (de belasting werd zeer lang geleden ingevoerd om de handenarbeid te beschermen). Toen Willebroek eerder dit jaar deze belasting afschafte, zei Frédéric Achten, algemeen directeur van Voka-Kamer van Koophandel Mechelen: “We hopen dat hiermee de trend gezet is en dat andere gemeenten dit voorbeeld volgen. Het blijft noodzakelijk dat de belastingdruk op bedrijven daalt om de nodige jobzekerheid te behouden en te laten groeien. Laat ons hopen dat de gemeenten in navolging van de aangekondigde federale taxshift ook hun lokale situatie grondig bekijken en durven aanpakken.”

In gemeenten met een hoog aantal ondernemingen brengt de belasting op drijfkracht heel wat geld in de gemeentekas. In Lier bijvoorbeeld waren in de beleidsnota voor 2015 ruim 315.000 euro ontvangsten genoteerd van de belasting op drijfkracht.