wienerbergerWienerberger, de fabrikant van keramische bouwmaterialen, verwelkomde vorige week een 100-tal studenten uit het derde jaar bachelor architectuur van de Universiteit Antwerpen. De ontwerpers in spe dompelden zich drie dagen lang onder in het onuitputtelijke thema baksteen. Het hoogtepunt van dit project speelde zich af in de showroom van Wienerberger, gelegen in Londerzeel.

Na twee dagen van informatieve en werkateliers in de Londerzeelse toonzaal, verwierven de studenten meer inzicht in de ruime variatie aan technische en esthetische verwerkingsmogelijkheden, voegen en metselwerkverbanden. Daarna kregen zij de gelegenheid om, binnen een welomlijnde opdracht, zelf experimenteel onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden om bakstenen te stapelen. De studenten moesten streven naar een zo geslaagd mogelijke mix van patronen, transparantie en schaduwvorming. De workshop resulteerde in een amalgaam aan creatieve hoogstandjes die de expressieve mogelijkheden van baksteen perfect illustreren.

Op de derde dag brachten de toekomstige ontwerpers een bezoek aan de Wienerberger productiefaciliteit in Maaseik, waar bakstenen nog op de traditionele manier worden vervaardigd in een ringoven. Ook de site in Lanaken werd bezocht, waardoor het contrast tussen ambachtelijke en hedendaagse productie levendig voelbaar.