E-commerce. Shopping cart with cardboard boxes on laptop. 3dUit een onderzoek van Flipit.com onder 1.000 Belgische online shoppers (600 Vlaamse en 400 Waalse) blijkt dat steeds meer internetshoppers hun aankopen terugsturen. Na de recordverkopen in de kerstperiode worden er nu massaal producten teruggezonden. “Vooral kleding en schoenen worden geretourneerd, wat leidt tot een miljoenenverlies voor de webwinkels”, aldus Flipit.com.

“Het terugsturen van pakketjes is voor de klant vaak gratis, de kosten zijn voor de webwinkel. Administratiekosten voor het verwerken van de orders of de retours mogen niet worden doorgerekend aan de klant. Elk pakketje dat terugkomt, moet individueel worden bekeken en er moet worden gecontroleerd of het product nog in goede staat is. Dit is voor veel webwinkels een te zware kost, die de marges zwaar onder druk zet”, aldus Bram Vermeulen van flipit.com.

Kenny Van Paesschen van het Mechelse ShopWeDo.com relativeert dit enigszins. “Bij ons hebben we iets minder last van retouren. Dit lijkt mij toch een fenomeen dat zich inderdaad vooral voordoet bij fashion en schoenen. Globaal gezien over al onze fulfilment klanten zitten wij met een retourpercentage van ongeveer 5%. Het is wel gestegen ten opzichte van vorig jaar (3%), maar de snelle groei van ons klantenbestand zit hier ook voor iets tussen.”

ShopWeDo is intussen een succesverhaal. “Met EasyShipper loopt het als een trein. Sinds september 2015 hebben we 420 klanten binnengehaald. We zitten nu gemiddeld aan 5 nieuwe aanvragen per dag(!)”, aldus Kenny Van Paesschen. “We zijn sinds kort ook opgenomen in de App stores van de grote Amerikaanse webshop platformen (Shopify, Magento en PrestaShop). Dit gaf ook een enorme boost. Er komen nu ook bedrijven uit China, Amerika enz. bij ons terecht.”