Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)  voor de ontwikkeling van de site Verbeemen in de Mechelse Caputsteenstraat is goedgekeurd. Santerra NV uit Boortmeerbeek kan binnenkort van start gaan met de sanering van de site en de bouw van 25 eengezinswoningen en 42 appartementen.

De voormalige site Verbeemen, genoemd naar de gelijknamige fabriek die ooit in de Caputsteenstraat stond, zal vanaf 2018 drastisch veranderen. Sinds de fabriek zo’n 10 jaar geleden werd gesloten en afgebroken, ligt de industriële site van 1,48 hectare er verlaten bij. Volgend jaar wordt ze omgevormd tot een kwaliteitsvolle woonomgeving vlakbij het station en het centrum. De stad maakte een RUP op om deze industriële site om te zetten naar woongebied. Dat is nu goedgekeurd.

Groen

“Samen met de goedkeuring van het RUP is ook de bestemmingswijziging van vervuilende industrie naar wonen een feit en kunnen we de leegstaande site omvormen tot woongebied in combinatie met een groene long voor de buurt. Bijkomend voordeel van de bestemmingswijziging naar wonen is dat er strengere normen opgelegd worden om de vervuilde grond te saneren”, aldus schepen van Stadsvernieuwing, Greet Geypen.

De eigenaar van de site, Santerra NV, maakte in overleg met de stad een masterplan op voor het terrein. Daarin wordt hoogwaardig wonen gecombineerd met een nieuw buurtparkje. Rondom het publieke park van zo’n 6500 m² komen 25 eengezinswoningen met tuinen, grenzend aan die van de Dalenborch- en de Pasmolenstraat. Aan de kant van de sporen komt een bermgebouw met 42 appartementen of duplexwoningen. Hiervoor verdwijnt een deel van de Oude Sint-Gommarusstraat. Er komen 80 ondergrondse parkeerplaatsen voor de bewoners. Een dertigtal parkeerplaatsen voor bezoekers wordt geïntegreerd in het publieke groen van het park.

Santerra NV, gespecialiseerd in bodemsanering, plant de sanering van het gebied en de start van de bouwwerken in 2018. Als alles vlot verloopt, is de wijk volledig klaar in 2022.