Het kunstwerk Sampled van Koen van den Broek kleurt voortaan de gevel van het nieuwbouwziekenhuis AZ Sint-Maarten in Mechelen.

“Eind 2018 zal het AZ Sint-Maarten zijn 3 campussen samenbrengen in één hedendaagse, moderne en functionele omgeving.  Voor zijn nieuwbouwproject hebben ziekenhuis en architect gekozen voor een kunstwerk dat verbonden is met de architectuur van het gebouw”, zegt Jan Ennekens, algemeen directeur AZ Sint-Maarten.

“Het gebouw straalt door zijn hedendaagse architectuur en zijn witte gevels eenvoud en rust uit.  Het helende karakter van het gebouw wordt gevormd door frisse lucht, veel daglicht, doordacht kleurgebruik, zicht op groendaken en contact met de groene omgeving. Samen met het geïntegreerd kunstwerk draagt dit bij tot een healing environment en het welbevinden van de patiënt.”

Omdat de gevel van het nieuwe ziekenhuis in het algemeen vrij sober is, opperden de architecten in het beginstadium al om iets extra’s te doen met de grote ramen.  Dat was meteen het uitgangspunt bij de keuze van het kunstwerk: geïntegreerde kunst die de tand des tijds kan doorstaan en bijdraagt tot het helend karakter van het ziekenhuis.

Gezien de aard en functionaliteit moest het kunstwerk al in een vroeg stadium van de bouwplannen in samenwerking met het architectenbureau ontwikkeld worden.  Het hele traject voor de ontwikkeling en integratie van dit kunstwerk heeft dan ook vijf jaar geduurd.

De grootte en complexiteit van het project voor AZ Sint-Maarten verplichtte de kunstenaar te zoeken naar een alternatieve werkwijze. Van den Broek besloot zijn bestaande werken opnieuw op te zoeken. Als een DJ samplete hij details uit ouder werk digitaal tot nieuwe beelden.

Het beeld dat de kunstenaar creëerde, daagt de verschillende actoren van het ziekenhuis uit het werk persoonlijk en intuïtief te beleven. Hoe het werk wordt ervaren, is afhankelijk  van waar de toeschouwer zich bevindt en vanuit welk perspectief hij kijkt, van binnen naar buiten of omgekeerd.  Van op de aangrenzende autoweg zien automobilisten een groot kleurrijk werk zonder misschien zelfs te beseffen dat het een ziekenhuis betreft.  Vanuit één van de vele kamers of werkplekken zie je slechts een fragment, lijnen of een kleurvlak. De kunstenaar schept zo oneindig veel sferen en interpretatiemogelijkheden, in een zoektocht naar de helende kracht van kunst.