samentuinBij tuinbouwbedrijf Vercammen uit Koningshooikt komt een samentuin waar gasten en leerlingen van Jeugdzorg Ter Elst uit Duffel komen tuinieren, onder begeleiding van vrijwilligers van de Landelijke Gilde Duffel-Mijlstraat.

In de tuin staat niet zozeer de zorgcontext centraal, als wel het samen bezig zijn met de teelt van groenten en bloemen. Daarom is bewust gekozen om de samentuin niet aan te leggen binnen de muren van Ter Elst. Dat zou te veel de focus leggen op het zorgaspect. Volgens de initiatiefnemers is het pedagogisch van groot belang dat de gasten net buiten de muren van de instelling kunnen tuinieren. Tuinbouwbedrijf Vercammen biedt de ruimte om de tuin in te richten.

Het is de bedoeling om Onze moestuin te laten uitgroeien tot een warme samentuin, waar inwoners, verenigingen en scholen uit de buurt samen kunnen tuinieren. Dit project wordt gefinancierd door CERA.

Deze samentuin is een variant op het concept van de warme tuin, wat een kleinschalige volkstuin is op het terrein van een zorgvoorziening. Buurtbewoners kunnen hier tuinieren samen met of in het gezelschap van de bewoners. Het sociale contact is in een warme tuin meer van belang dan de grootte van de oogst. Landelijke Gilden werkt nu al mee aan de realisatie van de warme tuinen van woonzorgcentrum Ocura in Beringen en van Huize Eyckerheyde in Bornem-Wintam.

Jeugdzorg Ter Elst vzw is een observatie- en behandelingscentrum (OBC) voor kinderen en jongeren (3-18 jaar) met gedrags- en/of emotionele moeilijkheden.

Tuinbouwbedrijf Vercammen wordt gerund door de broers Jonas en Mathias Vercammen. Het is een jong en dynamisch tuinbouwbedrijf met een sterk geloof in de toekomst van land- en tuinbouw. Ze onderscheiden zich van de traditionele tuinbouwbedrijven omdat ze proberen tegemoet te komen aan de vraag van de klant. Daarom telen ze meer dan 25 verschillende soorten vollegrondsgroenten die allemaal lokaal worden afgezet. Kwaliteit, versheid en aandacht en respect voor het milieu zijn hun grootste troeven. Ze hebben tevens ervaring als zorgboerderij, en dat garandeert een goede start voor de lancering van dit project.