Roekeloze pizzakoeriers aangepakt

bord_politiecontroleDe lokale politie Mechelen-Willebroek voerde de afgelopen week grootschalige controleacties uit in het kader van het actieplan van de stad Mechelen tegen het roekeloos rijgedrag van pizzakoeriers en andere huis-aan-huis leveranciers die zich verplaatsen met bromfietsen.

De controleacties werden telkens uitgevoerd door motorrijders van de lokale politie. Dat gebeurde ’s middags en in de vooravond, wanneer de pizzakoeriers en andere leveranciers rondrijden.

Er werden 49 processen-verbaal opgesteld voor allerlei overtredingen.
• 20 bromfietsers negeerden in de binnenstad het verkeersbord C1 (verboden richting voor ieder bestuurder). Ze krijgen allen een boete van 165 euro.
• 16 bestuurders van een bromfiets negeerden het zonebord C3 (verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder) tussen 11 en 18 uur. Zij krijgen hiervoor allen een boete van 55 euro.

“Het viel ons duidelijk op dat de pizzakoeriers en de andere huis-aan-huis leveranciers veel roekelozer en gevaarlijker door het centrum scheren dan de andere bromfietsers. Een veel gehoord excuus was dat de leveringen niet koud mochten worden”, aldus hoofdinspecteur Dirk Van de Sande, woordvoerder van de lokale politie Mechelen-Willebroek.

Sommige bezorgers maakten het erg bont. “Een pizzabezorger die geverbaliseerd werd nadat hij door de verboden richting was gereden, moest te voet verder met zijn bromfiets aan de hand. Toen onze motorrijder in de Bruul uit zijn gezichtsveld was verdwenen, startte hij echter terug zijn bromfiets en reed in amazonezit kwaad en roekeloos verder tussen alle voetgangers. Hij had echter niet gerekend op een tweede motorrijder van de politie… De man krijgt nu nog een extra proces-verbaal wegens het toch verder rijden in de verboden richting en wegens het in gevaar brengen van voetgangers.”

Ook een sushibezorger reed van aan het Raghenoplein in de verboden richting door de volledige Onze-Lieve-Vrouwestraat. Hij negeerde hierbij verschillende verkeersborden C1 (telkens 165 euro boete). Vervolgens sloeg hij aan de Korenmarkt linksaf naar de Hoogstraat, opnieuw in de verboden rijrichting (nogmaals een boete van 165 euro). Bij controle bleek hij geen rijbewijs voor een bromfiets van klasse B te hebben. Zijn werkgever (de uitbater van het pizzabedrijf) kreeg eveneens een proces-verbaal omdat hij de bromfiets had toevertrouwd aan iemand zonder rijbewijs.

Drie pizzabezorgers bleken in het zwart te werken. Hun werkgever heeft hen niet reglementair ingeschreven. Per overtreder werd een apart gerechtelijk proces-verbaal opgesteld, gericht aan de Arbeidsauditeur.

De bromfietscontroles van de lokale politie Mechelen werden uitgevoerd conform het verkeersactieplan en het actieplan tegen het roekeloos rijgedrag van pizzakoeriers en andere huis-aan-huis leveranciers van de stad Mechelen. Ook in de nabije toekomst zullen soortgelijke acties gevoerd worden.