Vlaams parlementslid Lorin Parys uit Leuven was een dag lang te gast op de hoofdzetel van Rode Kruis-Vlaanderen in Mechelen. Zijn bezoek past in de reeks zomerstages van Voka – Kamer van Koophandel. Dat initiatief geeft parlementsleden al 25 jaar lang een realistische indruk van hoe het er op de werkvloer aan toe gaat.

Het eerste luik van het bezoek speelde zich af rond het Centre of Evidence-Based Practice (CEBaP), dat Rode Kruis-Vlaanderen de jongste jaren heeft uitgebouwd. Het team neemt bestaande studies onder de loep om tot eenduidige en wetenschappelijk onderbouwde conclusies te komen. Die moeten als basis voor de verdere werking dienen. “Een aanpak die de Vlaamse poot van de organisatie wereldwijd onderscheidt”, klinkt het bij ceo Philippe Vandekerckhove, die Lorin Parys tijdens zijn bezoek vergezelde.

“Mijn keuze om een organisatie zoals Rode Kruis-Vlaanderen te bezoeken, is onder andere door mijn werk in de commissie Welzijn ingegeven”, legt Lorin Parys uit. “Bovendien sluit de onderbouwde aanpak van CEBaP bij mijn politieke visie aan. Vlaanderen beschikt vandaag over een welzijnsportefeuille van ruim tien miljard euro, maar bij het aanwenden van dat budget loopt het nog te vaak blind. Mijn visie is dat wanneer je middelen aan iets wil toewijzen, je moet zien dat je die toewijst aan zaken die werken.”

Opvangkamp

In de namiddag kreeg Lorin Parys de kans om zich een beter beeld van de werking van een opvangkamp te vormen. Tijdens zijn bezoek aan zo’n opvanginitiatief in Lint ontmoette hij eveneens enkele professionele voogden van minderjarigen die daar zijn opgevangen.

In Vlaanderen steunt Rode Kruis-Vlaanderen, met hoofdzetel in Mechelen, op 1.300 werknemers en bijna 13.000 vrijwilligers, verspreid over bijna 250 lokale afdelingen. Met een jaarlijks budget van 200 miljoen euro organiseert en voert het onder andere de bloedinzameling en -verdeling uit, runt het opvangkampen voor asielzoekers en staat het in voor eerstehulpverlening bij uiteenlopende evenementen.