Robots van RoboJob worden nog slimmer

RoboJobRoboJob uit Heist-op-den-Berg, specialist in het automatisch beladen van CNC-machines, blijft innoveren en lanceert zijn nieuwe robottechnologie. Het gaat zowel om hardware als om software.

Met een pneubox kan de operator snel en eenvoudig de klemkracht van de grijpers regelen. “Op een werkstuk van kunststof kan je immers niet dezelfde kracht zetten als op metaal. Je zou het stuk knijpen”, licht RoboJob-oprichter en medezaakvoerder Helmut De Roovere toe.

De meerderheid van de aanpassingen zit echter in de software: zo kan je bij elke RoboJob robot met één muisklik de snelheid van uitvoering aanpassen. Ook een Start-Stop knop is voorhanden om de robot te laten pauzeren en hem daarna weer verder te laten werken. “Dit is het soort functies dat je bij een ander niet meteen vindt”, aldus De Roovere. “Dat geldt ook voor de Home-functie. Als er ergens iets fout loopt, kan je de robot gewoon naar zijn Home-positie laten terugkeren. Zonder dat je de controller hoeft vast te nemen, want dan ben je weer heel wat tijd kwijt.”

Er is ook een functie die aangeeft waar er zich een alarm voordoet. De meeste aanbieders duiden wel aan dat er een alarm is, maar niet wat het alarm veroorzaakt. Dan begint dus een zoektocht, en heel wat heen en weer getelefoneer met de machineleverancier en met de automatisatiepartner. “Wij zorgen ervoor dat onze klant in staat is om snel en efficiënt een probleem op te lossen. Dus leveren we hem daarvoor alle informatie aan in de software. Dankzij onze SMS- of e-mailmodule kunnen klanten dit in de toekomst op hun PC of GSM monitoren. Zo kunnen ze van eender waar hun productie in de gaten houden en bijsturen waar nodig.”

Dat RoboJob zélf ontstond vanuit de verspaning, kan je ook merken aan de standaardfuncties die de flexibiliteit voor de klant verhogen: zo kan de robot in het centrum van een werkstuk grijpen, maar ook uit het centrum (excentrisch). Ook kunnen werkstukken onder een bepaalde rotatie en hoek worden beladen en ontladen. Barbreak-functies, zelf grijpers aanmaken in de software, meten na het zoveelste werkstuk of de steeds belangrijker wordende voor- en nabewerkingen: de lijst met standaardfuncties is zeer lang.

De RoboJob-software is zo ontwikkeld dat alle berekeningen gebeuren terwijl de robot aan het werk is. Zo wordt er telkens een stap vooruit gedacht. “Dat merk je als gebruiker natuurlijk niet, maar het zorgt er wel voor dat er geen seconde verloren gaat. Op het einde van de rit gaat het bij onze klanten om de verhoging van hun rendement. Wij doen er alles aan om dat rendement te verhogen.”