HEIST-OP-DEN-BERG – RoboJob, marktleider in de automatisering van CNC-machines, heeft de LON-award van het Lokaal Ondernemers Netwerk (LON) Zuiderkempen gewonnen. Het succesvolle bedrijf uit Heist-op-den-Berg maakt in juni kans op de Prijs Ondernemen van Voka Mechelen-Kempen.

Elk jaar kiest het Lokaal Ondernemers Netwerk (LON) in zijn regio een winnaar. Het bedrijf is meteen ook genomineerd voor de Prijs Ondernemen in juni. Voor LON Zuiderkempen is de keuze gevallen op RoboJob. “Dat is mooi. De prijs is toch een erkenning voor de groei en het traject die we de voorbije elf jaar hebben afgelegd”, zegt Steven Craenen van RoboJob.

Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van compacte robotisering, op maat van de maakindustrie.

RoboJob groeit als kool. Begin deze maand is het bedrijf naar een grotere locatie verhuisd, op hetzelfde industrieterrein in Heist-op-den-Berg. De omzet van Robojob is vorig jaar gestegen naar 10 miljoen euro. Dat is vijftig procent meer in amper twee jaar tijd.

Verklaringen voor het succes van Robojob zijn er genoeg. “Het is een trend dat bedrijven volop inzetten op het automatiseren van productieprocessen. De arbeidskosten voor personeel liggen vooral in West-Europa hoog. Kiezen voor automatisering is dan een goedkopere oplossing voor meer efficiëntie. Bovendien is er een groot tekort aan mensen met technische vaardigheden. Als die profielen niet te vinden zijn, moeten bedrijven wel overschakelen naar machines die het werk overnemen”, weten ze bij RoboJob.

Familiebedrijven

“Voor de Prijs Ondernemen ligt dit jaar de focus op familiebedrijven. Het zijn ondernemingen die al jaren onafgebroken bijdragen aan de economie in de regio Mechelen of Kempen, bedrijven die op en top ondernemerschap uitstralen. Het zijn ook familiebedrijven die slim weten in te spelen op de snel veranderende economische markt”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Bij RoboJob is de familiale inbreng sterk aanwezig. Het bedrijf ontstond uit Aluro, dat bijna 50 jaar geleden werd opgericht door Frans De Roovere. Zijn zoon Helmut is nu ceo van RoboJob. Diens drie zonen zitten ook al in het bedrijf. “We zijn geboren en getogen in Heist-op-den-Berg en dat zal zo blijven”, klinkt het.

Voor de Prijs Ondernemen neemt RoboJob het op 15 juni op tegen o.a. Vanhout.pro uit Turnhout, Stoffels Tomaten uit Rijkevorsel, Smet Group uit Dessel en Van Ende & Roxy uit Herentals.