RoboJob voert opmerkelijke installatie uit in Zwitserland

SlijpmachineVorig jaar maakte RoboJob uit Heist-op-den-Berg, specialist in de automatisering van CNC-machines, op de Prodex-beurs in Zwitserland bekend dat het een nieuwe partner in huis had gehaald: Suhner Automation. Samen hebben ze nu een eerste bijzondere installatie achter de rug: niet de automatisering van een CNC-draai- of freesmachine, maar wel van een slijpmachine.

Suhner Automation is een Zwitsers bedrijf, gespecialiseerd in oplossingen die de efficiëntie en het rendement van productie-omgevingen verhogen. De automatisering van slijpmachines past daar perfect bij.

“Maar toch is dit een primeur” aldus mede-oprichter en -zaakvoerder van RoboJob Helmut De Roovere. “De meer dan 200 installaties die we tot nu op ons palmares hebben staan, zijn vooral automatiseringen van draaimachines en stilaan ook meer en meer automatiseringen van freesmachines. Maar dit is de eerste keer dat we een slijpmachine automatiseren.”

Het principe is echter grotendeels hetzelfde. “De robot neemt een ruw werkstuk van op een vaste plaats en positioneert het uiterst nauwkeurig in de slijpmachine. Die slijpmachine doet zijn ding, waarna de robot het afgewerkte stuk weer op een andere, vooraf bepaalde plaats teruglegt. Dit is hetzelfde proces als bij draaimachines en freesmachines en dus ook bij slijpmachines. Uiteraard gebeurt het met dezelfde gebruiksvriendelijke software zodat een nieuw werkstuk binnen de 5 minuten ingesteld wordt.”

De installatie is ondertussen al enkele weken achter de rug, en volgens Jürg Beutler, Managing Director van Suhner Automation AG, is de klant ook erg tevreden over de installatie en de oplossing die hem werd aangeraden. “De klant twijfelde eerst wel over de nauwkeurigheid en stabiliteit van een automatisatie. De nauwkeurigheid en zuiverheid van de opspanning is een bepalend onderdeel in het slijpproces en dit zou met automatisatie volledig onbemand moeten lopen. We zijn dan ook heel blij dat de kwaliteit van de RoboJob standaardproducten zo hoog is, dat dit geen probleem vormt. Daarenboven was de installatie afgerond in slechts enkele dagen. Ons gecertificeerd team heeft daarbij nauw samengewerkt met de specialisten van RoboJob. De volgende installatie staat al in december gepland.”

Dat ze deze installatie samen tot een goed einde konden brengen, verstevigt de relatie tussen beide partijen. “We zijn blij dat we hiermee onze Zwitserse klanten nog een extra mogelijkheid kunnen aanbieden om hun rendement, efficiëntie en flexibiliteit verder te verhogen”, besluit Beutler.