robojobjeRoboJob heeft tijdens de afgelopen dagen enkele baanbrekende technologische vernieuwingen voorgesteld. Zowel op de MTMS-beurs in Brussel als in een open house manifestatie bij Mazak hebben de bezoekers enthousiast gereageerd op de nieuwe machines. RoboJob is een specialist in het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines. De firma uit Heist-op-den-Berg is best tevreden over de gelegde contacten.

Twee evenementen op exact dezelfde dagen, dat moet je niet onderschatten, stelt Helmut De Roovere, de zaakvoerder van Robojob. “We hadden dan ook maar liefst vijf vernieuwingen die we aan onze bezoekers wilden voorstellen. Zo lieten we op MTMS onze palletoptie aan de Turn-Assist 250 zien, waarbij de afgewerkte stukken op een pallet worden gestapeld. En diezelfde Turn-Assist werd ook met de wenteleenheid voor draaistukken uitgerust, zodat beide zijden van een draaistuk in één opdracht kunnen worden afgewerkt.”

“. DaarOok demonstreerden we onze assenuitbreiding op een Turn-Assist 180. Dit is een uitbreiding waardoor een Turn-Assist niet enkel ronde stukken maar ook assen kan beladen en ontladen. Een Mill-Assist Essential werd ook voorgesteld met onze wenteleenheid, maar dan voor freesstukken. Het principe is hetzelfde: dankzij deze optie kan men alle zijden van een freesstuk in één opdracht bewerken. En ten slotte stonden ook onze lichtgrijze robots in de kijker. Daarmee willen we aantonen dat niet élke robot een RoboJob-robot is,” licht De Roovere toe. “Onze robots hebben namelijk heel wat meer standaard functies, meer nauwkeurigheid, én meer efficiëntie.

De bezoekers konden het allemaal wel smaken. “Dit toont toch aan dat er nog continu wordt ontwikkeld en verbeterd,” vindt een aandachtige bezoeker. “Automatiseren alleen is niet genoeg. RoboJob doet er duidelijk alles aan om daarnaast de mogelijkheden nog verder uit te breiden en de efficiëntie nóg verder te verhogen.”

Ook de voor- en nabewerkingen passen perfect in dat kader. In de Turn-Assist software is nu het namelijk mogelijk om de zogenaamde ‘voor- en nabewerkingen’ makkelijk in te stellen: de operator kan met slechts enkele klikken bepalen wat de robot juist dient te doen: een afgewerkt stuk wassen, een serienummer ponsen of een afgewerkt stuk ontbramen.

Ook bij Mazak was RoboJob van de partij. De Japanse CNC-machinefabrikant stelde er zijn nieuwe Europese Logistiek Centrum voor. RoboJob bracht er gedurende drie dagen live demonstraties aan een Mazak Integrex i-200 ST, waar een Turn-Assist 250 met assenuitbreiding assen belaadde die langs beide zijden werden afgewerkt. Daarnaast werd ook een Mazak Variaxis J-500/5x door de Mill-Assist Essential beladen met freesstukken, waarbij ook hier de wenteleenheid werd aangewend om de stukken langs alle zijden te bewerken.

RoboJob werd opgericht in 2007 als een dochteronderneming van de Aluro-Group. Het bedrijf zou zich toespitsen op het terug rentabiliseren van de verspanende industrie die jaar na jaar door de gewijzigde marktsituatie haar marge heeft zien afnemen. Met meer dan 25 jaar ervaring in de verspanende industrie én meer dan 40 jaar ervaring in machinebouw heeft RoboJob know-how in huis om gebruiksvriendelijke standaardoplossingen te bouwen die de verspanende industrie weer rendabel kunnen maken.