robojobRobojob, specialist in het automatisch beladen van CNC-machines, maakt zijn robots nog efficiënter. De dochteronderneming van Aluro Group uit Heist-op-den-Berg bouwt nu ook de voor- en nabewerkingen bij CNC-machines uit tot standaardfuncties voor de robot. Elke minuut die een robot stilstaat, is immers een minuut waarin hij wat anders zou kunnen doen.

“Om onze Oost-Europese concurrenten een stap voor te blijven, dienen we verder vooruit te kijken, en de automatisatieprocessen bij CNC-machines nog verder te optimaliseren”, zegt Helmut De Roovere, mede-oprichter en zaakvoerder van RoboJob.

Afhankelijk van de cyclustijd van de bewerking die de CNC-machine moet uitvoeren, heeft de robot enkele tientallen seconden tot meerdere minuten de tijd voor andere taken. Dat is nu rusttijd: de robot staat immers stil totdat hij het signaal krijgt dat een stuk werd afgewerkt en hij het weer uit de CNC-machine kan nemen, om er meteen een volgend stuk in te plaatsen.

RoboJob maakt het nu mogelijk om in de Turn-Assist software deze voor- en nabewerkingen makkelijk in te stellen. De operator kan met slechts enkele klikken bepalen wat de robot juist dient te doen: een afgewerkt stuk wassen, een serienummer ponsen of een afgewerkt stuk ontbramen. Wanneer er met de pallet-unload-uitbreiding wordt gewerkt, kan de robot het pallet ook klaarmaken voor een nieuwe laag stukken, bijvoorbeeld door een karton te leggen tussen de verschillende lagen.

De software werd zodanig ontwikkeld dat de operator dit snel kan bepalen. Bovendien kunnen deze taken worden opgeslagen met een eigen benaming, zodat ze de volgende keer makkelijk opnieuw kunnen worden opgeroepen en er opnieuw tijd wordt gewonnen.

“Het draait immers niet enkel om tijdswinst in het productieproces van de robot, maar ook van de operator zelf. De operator is en blijft de essentiële schakel in het geheel, want zonder operator blijft een robot niet aan het werk. En dus doen we er alles aan om het leven van de operator zo gemakkelijk mogelijk te maken, en zo de werkdruk te verlichten en de rust in de werkplaats te doen terugkeren.”

Ondertussen heeft RoboJob al voor meerdere klanten deze nieuw ontwikkelde standaardfuncties mogelijk gemaakt, eenvoudig door een software-update. “Dat is inderdaad het grote voordeel: we hoeven de installatie bij een klant niet stil te leggen om nieuwe functies mogelijk te maken”, aldus De Roovere. “Met een USB-sleutel is de software-update snel geïnstalleerd, en kan onze klant meteen weer aan het werk. “