Robotbouwer Robojob uit Heist-op-den-Berg wordt deels overgenomen door de Chinese sectorgenoot Greatoo Intelligent Equipment. De Belgische marktleider in de automatisering van CNC-machines werd in 2007 opgericht door Helmut De Roovere en Luc De Ceuster als dochteronderneming van de Aluro Group. Het Chinese, beursgenoteerde Greatoo Intelligent Equipment uit Guandong zou 13,6 miljoen euro investeren en wordt zo mede-eigenaar van het Belgische groeibedrijf.

Volgens de zaakvoerders van Robojob verandert er niets voor het personeel en de klanten. Helmut De Roovere: “Met dit partnership tonen we onze klanten dat RoboJob een stabiele partner is. Samen met hen blijven we inzetten op de competitiviteit van onze industrie. Zelfs op een belangrijke dag als die van de bekendmaking van het partnership voerden we installaties en service-opdrachten uit bij onze klanten.” RoboJob is actief in twaalf landen en heeft al meer dan 350 van haar automatiseringen geïnstalleerd. Daarvoor doet het een beroep op 25 werknemers, en een netwerk van 44 dealers. Vorig jaar haalde het een omzet van 7,5 miljoen euro, een kwart meer dan in 2015.

Greatoo is gevestigd in de economische ontwikkelingszone Guandong in het zuiden van China.  Behalve robotapplicaties produceren ze ook spuitvormen en andere fijnmechanische machineonderdelen. Met de producten en technologie van RoboJob hoopt Greatoo sneller in te spelen op de sterk groeiende Chinese markt van robotapplicaties. Het Chinese bedrijf heeft filialen in India, Duitsland en de VS.