RoboJob campagnebeeld 2015 FRDe eerste deelname van RoboJob uit Heist-op-den-Berg aan een beurs in Frankrijk, het Salon de l’Industrie, is een succes. Deze eerste stap naar een nieuwe markt voor de Belgische specialist in CNC-automatisering levert heel wat interesse op met de eerste installaties tot gevolg. RoboJob, specialist in de automatisering van CNC-machines voor kleine en middelgrote series, werd in 2007 opgericht als een dochteronderneming van Aluro-Group NV.

Het Industrie 4.0 principe, met moderne en flexibele automatisering, uitwisselingen van data en moderne productietechnieken, kent ook in Frankrijk heel wat navolging, en mede dat speelt in de kaart van RoboJob. Hoge loonkosten, afnemende seriegroottes en een moeizame zoektocht naar goed opgeleide CNC-operatoren: het is een gekend verhaal in gans West-Europa. RoboJob biedt de Franse toeleveranciers nu echter een oplossing om aan deze uitdagingen het hoofd te bieden. “Franse bedrijven zijn nóg meer genoodzaakt om heel slim om te gaan met technologie”, aldus mede-oprichter en -zaakvoerder Helmut De Roovere. De loonkosten zijn zodanig hoog in Frankrijk dat nieuwe technologie en innovatie de enige manier is om op te boksen tegen de internationale concurrentie.” De oplossingen van RoboJob blijken in Frankrijk dus goed aan te slaan, want de eerste installaties zijn al achter de rug. “Er was zelfs een klant die meteen 3 systemen in één keer besteld heeft”, vertelt een enthousiaste De Roovere. “Dat zal natuurlijk de uitzondering zijn, maar het geeft toch aan dat ook de Franse toeleveranciers begrepen hebben dat CNC-automatisering hun rendement, flexibiliteit én efficiëntie verder kan verhogen. Het is aan ons om hen hierin bij te staan.”

Die oplossingen staan in de Benelux al langer gekend om hun laagdrempeligheid, gebruiksgemak en brede toepasbaarheid. “We beseffen natuurlijk maar al te goed dat niet alle behoeften van alle klanten dezelfde zijn,” aldus De Roovere. “Daarom hebben we de afgelopen jaren ook hard gewerkt om allerlei uitbreidingen en opties toe te voegen. Die ontwikkelen we meestal op vraag van, en vaak ook samen met onze klanten. Zo hebben we met onze Wenteleenheid de mogelijkheid om werkstukken om te draaien, opdat ze volledig bewerkt kunnen worden op een machine met 1 spil. Daarnaast kan er ook beladen worden vanop een pallet, ontladen naar een pallet, bieden we standaardoplossingen voor het bewerken van assen, en ook een geïntegreerde Airblow aan voor het proper blazen van de werkstukken, en van de klauwplaat. Met deze modulaire bouwstenen hebben onze klanten de mogelijkheid om een automatisering op maat uit te bouwen in functie van hun behoeften, waarbij bovendien de kosten kunnen gespreid worden in de tijd.”