RivierenlandEr is een nieuwe stap gezet naar de effectieve overgang van vijftien brandweerposten in de regio Mechelen-Boom-Lier naar één brandweerzone Rivierenland. Dat wordt een bedrijf met 750 operationale brandweerlieden. 19 steden en gemeenten nemen deel aan dit project: Mechelen, Boom, Willebroek, Lier, Heist-op-den-Berg, Bornem, Puurs, Duffel, Putte, Berlaar, Rumst, Sint Amands, Aartselaar, Niel, Hemiksem, Schelle, Nijlen, Bonheiden en Sint-Katelijne-Waver.
Eind vorige week heeft de prezoneraad waar alle 19 steden en gemeenten deel van uitmaken de verdeelsleutel goedgekeurd van de kosten die zullen worden gedragen door elke individuele gemeente. Daarmee is de effectieve overstap naar de nieuwe organisatie op 1 januari 2015 realistisch geworden. De verdeelsleutel geldt voor de duurtijd van de huidige legislatuur.
Belangrijke pijlers van de overeenkomst zijn o.a. een gelijke kwaliteit van hulpverlening voor alle inwoners van de brandweerzone, een kwalitatieve hulpverlening en vooral veel oog voor de veiligheid en opleiding van de brandweerlieden.
Het is de bedoeling dat de nieuwe organisatie door de bestaande synergieën in de toekomst ook kostenbesparend kan gaan werken zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en service naar de bevolking toe.
De voorzitter van de prezoneraad, burgemeester Bart Somers van Mechelen, benadrukt zijn appreciatie voor alle burgemeesters om mee in te stappen in deze toch wel moeilijke financiële oefening voor sommigen op een ogenblik dat voor alle besturen elke eurocent belangrijk is.
Een team van brandweerofficieren werkt momenteel de klok rond om de veranderingen die de ingrijpende hervorming voor de brandweer met zich meebrengt, om te zetten in een nieuwe structuur die zowel voor de brandweervrijwilligers als voor de beroepsbrandweerlieden een goede organisatie en toekomst kan betekenen.