ReynaersIn Duffel werd op dinsdag 2 juni de eerste steen gelegd voor de uitbreiding van de hoofdzetel van Reynaers Aluminium met een architecturale nieuwbouw. Dit is de start voor een uitgebreid investeringsplan waarmee het bedrijf dat in 2015 zijn vijftigste verjardag viert zijn groei wil versterken in binnen- en buitenland. Reynaers versterkt tevens zijn R&D en innovatieslagkracht en zet in op de integratie van de nieuwste digitale technologie in de ontwikkeling, het testen en beleven van nieuwe systemen.

Reynaers Aluminium wil de huidige omzet van 330 miljoen euro (2014) tegen 2020 laten groeien tot 500 miljoen euro. Om dit ambitieuze plan mogelijk te maken, wordt in België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Turkije en de VS over de periode 2015-2017 voor meer dan 50 miljoen euro geïnvesteerd. Meer dan de helft van dit bedrag gaat naar de uitbreiding en de vernieuwing van de Reynaers-site in Duffel.

“De bouwwereld is van nature behoudsgezind, maar mag niet voorbijgaan aan de nieuwste technologische en architecturale evoluties”, aldus Martine Reynaers, CEO van Reynaers Aluminium. “Om onze groei duurzaam te bestendigen, is het van cruciaal belang om innovatie te omarmen en te versterken. Daarom investeren wij niet enkel in nieuwe gebouwen en logistieke- en productiecapaciteit, maar ook in het integreren van digitale en andere technologische toepassingen in onze R&D, meet- en testprocessen en productie. Hiermee verzekeren wij ons ervan dat onze systemen ook in de toekomst beantwoorden aan de strengste vereisten op het vlak van kwaliteit en design die de steeds complexere bouwmarkt ons oplegt.”

In de thuisbasis van Reynaers Aluminium in Duffel starten Jaspers-Eyers Architecten met de uitbreiding van de hoofdzetel met een nieuw prestigieus gebouw. Het wordt een BEN-gebouw met 4 bouwlagen en een totale oppervlakte van 3500 m². De nieuwbouw bevat een hightech toonzaal voor een optimale beleving van de systemen, een ruimte voor virtuele simulaties, een auditorium, vergaderzalen en kantoren. Naast deze faciliteiten palmt de forse uitbreiding van het Reynaers Institute een belangrijk deel van het gebouw in. Hiermee vergroot Reynaers Aluminium zijn R&D capaciteit en worden de nieuwste digitale toepassingen aangewend voor de ontwikkeling van architecturale en hoogtechnologische raam-, deur-, wand- en gevelconcepten.

Ar-te architectenvennootschap staat in voor de uitbreiding en renovatie van de logistieke- en productiecapaciteit. De magazijnen worden uitgebreid met bijna 20.000 m². Voor de uitbreiding van de isolatie-afdeling ERAP en van het test-, training- en automation-centrum wordt het oudste magazijn afgebroken en volledig vernieuwd.

Een van de paradepaardjes van het testcentrum wordt de gloednieuwe state-of-the-art testmuur voor gevelsystemen, met een hoogte van 15 meter. Het Reynaers Institute huisvest ook het FabLab, een speciaal labo voor R&D projecten waarbij de oplossingen in een vroeg stadium getest worden door middel van rapid prototyping en 3D printing.

Reynaers Aluminium breidt ook de buitenlandse vestigingen uit. In Frankrijk wordt de logistieke capaciteit vergroot met de uitbreiding en vernieuwing van de magazijnen in Ham. Ook het hoofdkantoor in Lieusaint krijgt meer ruimte. In Groot-Brittannië plant het bedrijf een verhuis naar een nieuw kantoorgebouw met magazijnen. De pas geopende logistieke faciliteiten en verkoopkantoor aan de Amerikaanse westkust in Phoenix worden ook al uitgebreid, en in Turkije komen een nieuw kantoor en lakbedrijf.

Tot slot worden bij dochterbedrijf Alural, dat gespecialiseerd is in het poedercoaten van aluminiumproducten, kantoren en productiecapaciteit vernieuwd en uitgebreid. Dankzij deze investeringen verkort Alural zijn doorlooptijden, optimaliseert het de leveringstermijnen, waarborgt het de lakkwaliteit en maximaliseert het de logistieke mogelijkheden.

“Investeren in technologische innovatie is een must voor een marktleidend bedrijf zoals Reynaers Aluminium. Dit investeringsplan is, 50 jaar na onze oprichting, een nieuw scharniermoment in de geschiedenis van het bedrijf en een cruciale hefboom voor onze toekomst. Dankzij onze door innovatie en kwaliteit gedreven medewerkers kijken we deze met veel vertrouwen tegemoet”, aldus Martine Reynaers.