renmansBeenhouwerij Renmans heeft de duizendste leerjongere in dienst genomen die via de leertijd van Syntra opgeleid wordt. Syntra reikte daarvoor een certificaat uit. De leertijd, beter gekend als het leercontract, is een duaal leersysteem voor jongeren tussen 15 en 25 jaar dat leren en werken succesvol combineert.

Het systeem van 4 dagen praktijk op de werkvloer en 1 dag per week theorie op een Syntra-campus sprak ook de 18-jarige Saverio De Block aan. Hij is de duizendste leerjongere die bij Renmans klaargestoomd wordt voor de arbeidsmarkt.

“Ik werkte als jobstudent bij Renmans toen mijn groepschef mij een leercontract voorstelde. Toen mijn moeder hoorde dat via de leertijd mijn kans op vast werk sterk zou stijgen en ik ook een officieel diploma secundair onderwijs kon behalen, was ze meteen overtuigd”, zegt Saverio.

De praktijkgerichte aanpak van de leertijd slaat aan bij jongeren die staan te popelen om aan de slag te gaan. Dit was niet anders bij Saverio: “Ik doe het werk ontzettend graag en leer op korte tijd veel bij. De schoolbanken waren minder mijn ding want ik ben iemand die vooral leert door te doen. De sfeer tussen de collega’s is ook enorm goed. Ze zijn als familie voor mij.”

Ook Frank Depourcq, verkoopsdirecteur bij Renmans is een voorstander van het werkplekleren. “Ik vind werkplekleren één van de mooiste woorden die er bestaan. Als werkgever krijg je de kans om een gemotiveerde jongere de competenties aan te leren die nodig zijn voor het vak. Op school is het ontzettend moeilijk om een begrip als klantgerichtheid aan te leren. De waarde van de klant ervaar je vooral op de werkvloer.”

Dat die praktijkervaring loont, blijkt uit de cijfers. Maar liefst 85% van de leerjongeren vindt meteen een job na zijn opleiding. Een trend die ook Frank Depourcq bevestigt. “In onze sector is er een groot tekort aan vakmensen. Iedere gemotiveerde leerjongere die bij ons aan de slag is, bieden wij een contract aan. Veel van deze leerjongeren groeien binnen de drie jaar door naar een functie van chef of adjunct-chef.”

De prijsuitreiking door Syntra Midden-Vlaanderen aan Slagerij Renmans en leerjongere Saverio vond plaats in de Renmans-slagerij op de Brusselsesteenweg in Zemst.