Regiobedrijven reageren op Brexit

brexitHeel wat bedrijven uit het arrondissement Mechelen doen zaken met het UK. Zowel Voka-KvK Mechelen als de redactie van Made in Mechelen vroegen bedrijven uit de regio om hun reactie op de Brexit.

Uit de rondvraag van Voka-KvK Mechelen bleek dat de ondernemingen uit de Mechelse regio de kalmte bewaren in deze nieuwe context. Zij kijken uit naar de inhoud van de handelsakkoorden die nu moeten worden opgemaakt en zijn ook benieuwd welke invloed deze evolutie op het consumentenvertrouwen zal hebben. Verschillende bedrijfsleiders vrezen wel dat de Britten zich voor hun bslissing te veel hebben laten leiden door de emotie en de nadelige gevolgen vooral voor hun rekening zullen zijn.

“Ik verwacht de grootste impact van koersschommelingen”, zegt directeur Marc Vermoesen van Xtraflex uit Lier,  dat negentig procent van zijn productie uitvoert naar 46 landen en ook in Groot-Brittannië een vestiging heeft. “Los daarvan kunnen we de tijd die nu opgaat aan het uitwerken van de scheiding aangrijpen om ons terdege op de nieuwe situatie voor te bereiden. Voor de ondernemer van vandaag is change management het modewoord. Ook nu zullen we ons dus wel weten aan te passen.”

Ook managing director Bart Peeters van Purna Pharmaceuticals uit Puurs denkt in die zin. “Omdat we veel van onze grondstoffen in Groot-Brittannië in ponden aankopen en onze producten in euro verkocht worden, valt de nieuwe context voor ons op korte termijn zelfs voordelig uit. Wanneer nieuwe contracten moeten worden afgesloten, zal anderzijds de prijs vermoedelijk wel hoger uitkomen. Maar de vraag naar onze producten in Groot-Brittannië zal alleszins blijven. Bovendien werken we met geregistreerde producten, die deze markt niet zomaar kan inruilen.”

Wij deden zelf ook nog een rondvraag bij een aantal bedrijven.

Dachser-CEO Bernhard Simon: “De uiteindelijk impact van de Brexit is moeilijk te bepalen. We betreuren  wel de afscheiding. Dachser is een onderneming die samen met zijn klanten in een eengemaakt Europa met open grenzen is gegroeid. Groot-Brittannië blijft een belangrijk onderdeel van het Europese Dachser-netwerk en we geloven sterk in de lokale Britse markt. In 2014 hebben we nog in het logistiek centrum in Northampton geïnvesteerd en we voorzien een stabiele groei in het UK. Onze omzet in het VK is in 2015  trouwens met 15 procent gestegen.”

Bryan Beutels, sales director van Distrilog (Willebroek): “Distrilog heeft wel enkele klanten die exporteren richting het VK. Het is echter vandaag nog niet duidelijk of de Brexit een impact zal hebben op onze werking. Mogelijk zullen de logistieke deadlines worden opgeschoven om een langere lead time richting VK te compenseren. We zijn nu volop bezig om samen met onze klanten de gevolgen van de Britse beslissing in kaart te brengen. Mogelijk is er een verborgen voordeel voor ons als partij die de volledige keten kan beheren, met import/export, douaneafhandeling en opslag. Dit is natuurlijk enkel van toepassing indien de huidige processen worden verstoord. Dan wordt het wellicht interessant voor partijen om de stock dichter bij de markt (Benelux) te zetten. Hier kunnen wij dan weer een oplossing bieden. Maar het wordt even afwachten hoe de EU zal reageren op de Brexit.”

Wilt u ook reageren in naam van uw bedrijf? Mail uw reactie naar redactie@madeinmechelen.be.