Ondernemingen uit het arrondissement Mechelen, met Voka-Kamer van Koophandel Mechelen op kop, nemen op donderdag 21 september enthousiast deel aan Car Free Day. Werknemers laten voor een dag de auto thuis en gebruiken originele alternatieven om op het werk te geraken, zoals bij Reynaers, Pfizer, Willemen, Mivas en Continental Foods.

Werkgeversorganisatie Voka – Kamer van Koophandel Mechelen ondersteunt tijdens de Week van de Mobiliteit met plezier Car Free Day. “Het promoten van duurzame mobiliteit is zelfs een van de actiepunten om het Voka Charter Duurzaam Ondernemen te kunnen behalen”, stelt algemeen directeur Roel Dockx van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen. “Net als vier andere collega’s neem ik donderdag de fiets naar het werk. Nog vier  collega’s kiezen voor het openbaar vervoer of carpoolen naar onze kantoren. Voor deze duurzame daad belonen we hen graag met een lekker ontbijt.”

Andere bedrijven uit de regio nemen opvallende initiatieven nav Car Free Day.

  • Bij Reynaers Aluminium in Duffel geeft een honderdtal medewerkers gehoor aan de oproep om de wagen voor de woon-werkverplaatsing aan de kant te laten staan. “Ze mogen rekenen op een ontvangst met een drankje en krijgen een parkeerplaats dichtbij de prikklok, een lunchbon en een leuke verrassing. We zijn vooral benieuwd hoe origineel sommigen uit de hoek zullen komen. Vorige jaren namen collega’s de step of zelfs paard en kar”, zegt mobility coordinator Ellen Loosen van Reynaers Aluminium. Onder andere met een bedrijfsfietsenplan en carpoolteams zet deze onderneming al ettelijke jaren in op een duurzaam mobiliteitsbeleid.
  • Onderhoud voor fietsen

  • De Mechelse bouwgroep Willemen verwacht 59 werknemers die op een duurzamere manier dan anders aan hun dagtaak zullen beginnen.  “Naast de fruitmanden in de keuken krijgen deze deelnemers ’s middags een gezonde lunch aangeboden. Medewerkers van ’t Atelier geven de fietsen van de fietsende collega’s gratis een klein onderhoud”, zegt communicatieverantwoordelijke Anne Dockx. “Op deze Car Free Day geven we onze medewerkers ook de kans om kennis te maken met een gevarieerd gamma (elektrische) fietsen en een CNG-aangedreven wagen. Onder alle deelnemers aan de Car Free Day verloten we ten slotte een weekendarrangement voor twee personen in een groene B&B.”
  • “Vijftig tot zestig van onze medewerkers spannen zich op deze Car Free Day mee in om met Continental Foods gezamenlijk ongeveer 1.400 met de auto gereden kilometers uit te sparen. Dit past in onze Continental Foods Fit challenge, waarbij we met het hele bedrijf door uiteenlopende uitdagingen op jaarbasis 150.000 kilometer in beweging willen zijn”, licht HR-manager Lieven van den Bosch van Continental Foods in Puurs toe. “Elke uitdaging is gelinkt aan een van onze merken. Wie op deze Car Free Day naar het werk fietst, kan zijn energievoorraad aanvullen met een lekkere Imperialpudding van het huis. Bovendien bieden we hen de mogelijkheid om hun fiets een kleine inspectie te geven. Een fietshersteller zet de banden op de juiste spanning, spant de remkabels aan en smeert de ketting.”
  • Pasjes voor openbaar vervoer

  • Ook de productie- en verpakkingssite van Pfizer in Puurs doet mee aan de jaarlijkse hoogdag van de duurzame pendelaar. “Enerzijds wilden we collega’s die al duurzaam pendelen bedanken en anderzijds hopen we mensen aan te sporen om een alternatief vervoermiddel te proberen. In die zin deelden we 15 Mobility-passen voor de trein en evenveel weekpassen van De Lijn uit”, geeft communications manager Steven Kussé mee. “De fietsers maakten kans op één van de 20 gratis onderhoudsbeurten, in samenwerking met de sympathieke mecaniciens van maatwerkbedrijf Flexpack. Om al dat duurzaam pendelplezier door te spoelen, is er voor hen een sportdrankje voorzien.”
  • Mivas in Lier ten slotte heeft de start van de Week van de Mobiliteit maandag al gevierd door alle werknemers die op een duurzame manier naar het werk waren gekomen, ’s ochtends koffie of thee in een thermobeker en een gebakje aan te bieden. “Op Car Free Day stopt ’s middags aan onze beide Lierse vestigingen een frituurwagen. Elke deelnemende werknemer krijgt een bon om erbij langs te gaan“, zegt gedelegeerd bestuurder Leo Mertens van Mivas. Dit maatwerkbedrijf zet ook al jarenlang in op een duurzaam mobiliteitsbeleid. Subsidies van het Pendelfonds zijn onder andere aangewend voor een bedrijfsfietsenplan, waarop intussen 140 werknemers ingeschreven zijn.