Recordjaar voor Kasteel d’Ursel

kasteeldurselKasteel d’Ursel uit Hingene, dat eigendom is van Provincie Antwerpen, sluit 2015 af met 16.195 bezoekers. Dat zijn er maar liefst 4.000 meer dan in 2014.

Gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens is trots op dit resultaat. “De hoge cijfers zijn vooral te danken aan de toptentoonstelling SWEET 18, die 9.000 bezoekers lokte. Ze maakten er kennis met hedendaagse kunst, mode en design geïnspireerd door de 18de eeuw. SWEET 18 zette het kasteel als nooit tevoren op de kaart als locatie voor tentoonstellingen. Dankzij SWEET 18 werd 2015 een recordjaar en dat smaakt uiteraard naar meer.”

2015 was een goed jaar voor het kasteel. Niet alleen door de toptentoonstelling, maar ook door de Hans Vredeman de Vriesprijs voor de restauratie van de fruitmuur. De prijs bedraagt 6.000 euro en zal worden gebruikt voor de verdere verfraaiing van het park in 2016.

“2016 kondigt zich alvast even mooi aan”, zegt Koen De Vlieger, directeur van het kasteel. “De werken aan de gevels en in het parkbos verlopen voorspoedig en er zitten weer boeiende activiteiten in de pijplijn. Klassiekers, zoals de Primavera Pianistica en het kinderkunstenfestival Supervlieg, maar ook enkele grote blikvangers.”

Van 15 mei tot 15 augustus zal het kasteel elke zon- en feestdag open zijn. In de salons wordt het verhaal verteld van Giovanni Niccolò Servandoni, de architect die het kasteel 250 jaar geleden zijn huidige uitzicht gaf.

In het najaar volgt een intense samenwerking met het Bornemse cultuurcentrum Ter Dilft rond hedendaagse kunst. Vlak voor de winter wordt een ambitieus project gelanceerd rond de textilia die teruggeplaatst worden in de voormalige slaapkamers.