Door het warme en groeikrachtige weer was er bij BelOrta in Sint-Katelijne-Waver de afgelopen week een recordaanvoer van 375.000 kg asperges. Dat is de hoogste weekaanvoer in de geschiedenis van de veiling. Het record van vorig jaar (eind mei) is daarmee verbroken.

De aanvoer van vrijdag, 136.000 kg, is meteen ook een marktdagrecord. “Volgende week verwachten onze producenten opnieuw een groot volume. Daarna neemt de productie licht af, maar de asperges blijven nog meer dan een maand voldoende beschikbaar”, vertelt commercieel manager Jo Lambrecht. Vorig jaar werd over het hele seizoen via BelOrta maar liefst meer dan 2.200.000 kg  witte asperges verhandeld. Deze worden zowel los als in schaaltjes of bussels aangevoerd.

De afgelopen vijf jaar is het aspergeareaal bij BelOrta flink toegenomen. Binnen de groenten top 10 van de veiling neemt deze delicatesse reeds de zesde plaats in qua omzet. Dit is hoog wanneer je bedenkt dat asperges slechts een beperkte periode beschikbaar zijn. Traditioneel loopt het seizoen van Valentijn tot 24 juni, het feest van Sint-Jan. Liefhebbers van asperges hebben dus nog 6 weken de tijd om van deze lekkernij te genieten.

Naast de witte asperges met diverse grootte en verpakkingen, is er ook een  groeiende hoeveelheid groene asperges. Daarnaast heeft BelOrta sinds dit jaar ook geschilde asperges in het aanbod. Deze variant neemt aan belang toe, ook bij veiling BelOrta. Veel klanten, zowel horeca als consumenten, kiezen voor deze gemakkelijkheidsoplossing.