“Reclameronselaars streng aanpakken”

karel van eetveltUnizo dringt aan op het uitbreiden van de wetgeving om malafide reclemeronselaars strenger aan te pakken.

“Reclameronselaars zijn al jaren een doorn in het oog van veel ondernemers. Alleen al in de Benelux krijgen 8 op de 10 ondernemers ermee te maken (bron: BENELUX-Unie)”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “De gemiddelde schade per bedrijf loopt op tot ruim 5.000 euro. Enkel een gedegen strafrechtelijk vervolgbeleid kan hen stoppen.”

De ondernemersorganisatie reageert hiermee op het voorstel van CD&V om reclameronselaars aan te pakken. De partij schuift drie pistes naar voor naar aanleiding van problemen met reclameronselaar EU Business Register, overigens geen onbekende voor Unizo. De ondernemersorganisatie krijgt al jaren klachten over dit bedrijf.

De pistes van CD&V gaan in de richting van een bedenktermijn voor handelaars, een boete of een burgerlijke sanctie. Unizo schaart zich absoluut achter de strijd tegen reclameronselaars. Zelf neemt de organisatie al jaren initiatieven die gaan van het verwittigen van ondernemers tot het strafrechtelijk en burgerlijk vervolgen van reclameronselaars.

Wel twijfelt Unizo er aan of boetes of een bedenktermijn voldoende doeltreffend zijn. “Als de ronselaar in kwestie in de praktijk niet vervolgd wordt, dan hebben monsterboetes weinig zin”, aldus Unizo.

Een bedenktermijn kan in sommige gevallen soelaas bieden, maar meestal niet. Zo herkent het gros van de ondernemers, dankzij de vele bewustmakingscampagnes van Unizo en de FOD Economie, de werkwijze van reclameronselaars en ondertekent niet. Wie toch nog in de val trapt, merkt dat pas na verloop van tijd (en te laat), bijvoorbeeld op het einde van een kwartaal wanneer ze het factuuroverzicht maken.

De enige effectieve methode is volgens Unizo een systematische strafrechtelijke vervolging van niet alleen het malafide reclameronselingbedrijf, maar ook de bedrijfsleiders er achter. Ook suggereert Unizo een uitbreiding van de wetgeving tegen reclameronselaars tot andere vormen van ronselarij, zoals fraude onder het mom van domeinnaamregistratie.