bierfestivalDe Mechelse Quali Drinks Drankencentrale organiseert het derde Bierfestival dat van 2 tot en met 4 oktober plaatsheeft op de Mechelse Grote Markt.

Tijdens het festival kunnen bezoekers meer dan 100 artisanale bieren proeven. Biersommeliers maken hen wegwijs in het brouwproces van diverse biersoorten. Eén van hen is Sofie Vanrafelghem. Zij geeft tijdens het Bierfestival de eerste workshops Bier, vrouwen weten waarom. Dat is ook het startschot van Bier in Vrouwenhanden, een toeristisch initiatief van de Stad Mechelen dat vooral vrouwen bier wil laten ontdekken d.m.v. allerlei activiteiten.

“Bij 31 bierstanden kunnen bezoekers maar liefst 133 bieren proeven, gebrouwen door 42 brouwerijen. Nieuw dit jaar zijn de optredens van verschillende live bands en de biersommeliers. Zij leren je meer over het brouwproces van de verschillende bieren”, vertelt Kevin Goos van Quali Drinks. Ook nieuw is het foodpairing concept: aan vier eetstanden worden streekbieren gecombineerd met een hapje. De biersommeliers geven advies over welke bieren bij welke gerechten passen.

Bij de eerste aankoop op het Bierfestival krijgt de bezoeker een brochure met daarin een stempelkaart. Daarmee kan hij/zij het smakenparcours volgen. Alle bieren van het Bierfestival vinden hun plaats binnen één van de elf smaakcategorieën. “Wie vier bierstijlen proeft en zo vier stempels op z’n proefkaart verzamelt, kan deze inruilen voor een gratis limited edition Bier in Vrouwenhanden Maneblusser bier. Het mannetje op het etiket is voor deze beperkte collectie omgetoverd tot een Maneblusservrouwtje. Het Manevrouwtje is slechts in beperkte oplage verkrijgbaar en dus een echt collectorsitem”, zegt Els Van Itterbeeck van de Mechelse stadsbrouwerij Het Anker.