Antwerpen verstuurt als eerste Vlaamse provincie alle belastingdocumenten voor bedrijven digitaal. Om de belastingdocumenten vanaf 2018 via e-mail, Zoomit of Doccle te krijgen, moeten ondernemingen zich voor 31 december van dit jaar aanmelden en registreren op het online belastingportaal. Lemmens Winkelinrichting uit Boechout deed dat deze week als eerste.

Door ondernemingen de mogelijkheid te bieden om vanaf 1 januari 2018 alle belastingdocumenten (aangifteformulier, aanslagbiljet, …) digitaal te ontvangen, bespaart de provincie op papier, postzegels en personeel. Gedeputeerde bevoegd voor financiën, Ludwig Caluwé, is enthousiast. “Onze provincie kreeg meermaals de vraag wanneer de provinciebelasting bedrijven volledig digitaal zou gaan. Nu nemen we de volgende halte van de digitale sneltrein en starten we met het online belastingportaal bedrijven. Deze online dienstverlening is in de huidige samenleving een must voor iedere onderneming.”

Lemmens Winkelinrichting uit Boechout registreerde zich, in aanwezigheid van Ludwig Caluwé, als eerste onderneming in Vlaanderen om alle provinciale belastingdocumenten vanaf 2018 digitaal te krijgen. Zaakvoerder Jan Lemmens: “Het is natuurlijk nooit fijn om belastingen te betalen, maar het is een goede zaak dat de administratie vereenvoudigd wordt. We werken alsmaar meer digitaal, en het is dan ook een logische stap dat we ook op die manier benaderd worden door de overheid. Ik hoop dat vele ondernemers ons voorbeeld volgen, en gebruik maken van dit online belastingportaal. De communicatie komt zo direct bij de juiste persoon in het bedrijf terecht, waardoor we administratieve rompslomp vermijden.”

Registreren kan vanaf nu op http://belastingen.provincieantwerpen.be. Het aanmelden verloopt eenvoudig via eID en (draadloze) kaartlezer of via token. Wettelijk vertegenwoordigers van ondernemingen die hun digitale sleutels (eID en kaartlezer, token, …) nog niet hebben geactiveerd,  dienen dit eerst bij CSAM éénmalig in orde te maken alvorens zij zich kunnen aanmelden en registreren op het online belastingportaal provincie Antwerpen.