Primus toont hoe eigenzinnigheid zorgt voor wereldfaam

Free SpiritsDe docu-reeks Free Spirits van Primus keert terug met een portret van Renaat Vandepapeliere, stichter van het Belgische cultplatenlabel R&S Records.

Free Spirits is een mini-docuserie van Primus en Brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek. In deze serie portretteert Primus gelijkgestemde eigenzinnige zielen, samen met communicatiebureau Boondoggle en productiehuis Hotel Hungaria. Het gaat om mensen die hun eigen weg volgden en bewuste keuzes maakten in hun leven. Zij kozen ervoor om niet zomaar in het rijtje te lopen, maar om hun passies waar te maken.

“Brouwerij Haacht en haar pilsmerk Primus staan al sinds jaar en dag bekend als een beetje eigenzinnig. Met de docuserie Free Spirits brengt Primus ode aan mensen die in het leven gewoon hun eigen ding durven doen”, zegt Parsifal Adriaens, brand manager van Brouwerij Haacht NV. “De mannen die in de serie geportretteerd worden, zijn een belichaming van de waarden waar het merk Primus voor staat.”

Renaat Vandepapeliere, hoofdpersoon in de nieuwe aflevering, richtte het label R&S Records in 1983 op om nieuwe artiesten en muziekstijlen een kans te geven. Artiesten als Aphex Twin, Dave Clarke en CJ Bolland kregen er een podium, lang voor ze gevestigde namen in de elektronische muziekwereld werden. Renaat vertrouwde immers blindelings op zijn buikgevoel en niet op trends. Zijn platenlabel werd geleid door zijn honger naar ongehoorde muziek. Voorgekauwde muziekformats kwamen bij R&S niet aan bod.

Het verhaal van Renaat is vooral ook een verhaal van het behoud van eigenheid. Toen het succes hem boven het hoofd groeide, stopte hij ermee. Zes jaar later, op een moment dat de muziekindustrie in volle crisis zit, besluit hij eigenwijs om R&S Records opnieuw te starten en artiesten als James Blake, Paula Temple en Nicolas Jaar een platform te geven. Zo krijgt muzikaal talent opnieuw een eigenzinnige versterker, met wereldwijde weerklank.

Het verhaal van Renaat is het vierde in de reeks Free Spirits. In de vorige episodes kwamen Angelo de surfer & shaper, Antoine de messenmaker en Sylvain de urban explorer aan bod. Op een totaal verschillende manier vertellen ze succesverhalen van mannen die uitblinken in het zichzelf zijn.

De aflevering over Angelo won op het Ride On Filmfestival in Gent de eerste prijs.