Premiesysteem voor CNG gelanceerd bij Thomas More

TraxioTer gelegenheid van het Autosalon 2016 zullen de aardgasnetbeheerders, leden van NGVA.be (Natural Gas Vehicle Association), een premie tot 1.000 euro toekennen aan ondernemingen of particulieren die een aardgaswagen kopen. Dat heeft de associatie voor CNG-wagens dinsdag bekend gemaakt in de Thomas More Hogeschool in Sint-Katelijne-Waver. Annemie Turtelboom, Vlaams Minister van Energie, is verheugd dat NGVA.be mee haar schouders zet onder dit duurzame project. “CNG-rijden is een rendabel milieuvriendelijk alternatief geworden voor zowel bedrijven als particulieren. Dit nieuwe premiesysteem voor CNG-wagens toont aan dat de sector zich zelfstandig ontplooit en zo de markt ondersteunt.”

CNG-rijden is een betaalbaar groen alternatief geworden voor zowel bedrijven als particulieren, door de dalende kostprijs van aardgasvoertuigen en de fiscale vrijstellingen. Met een nieuw premiesysteem voor CNG-wagens willen de aardgasnetbeheerders (Fluxys, Eandis, Infrax, Ores, Nethys en Sibelga) de gemiddelde prijskloof die vandaag nog bestaat tussen de aankoopprijs van een conventioneel voertuig en een zuiniger model, halveren. In januari en februari 2016 wordt aan particulieren een premie van 1.000 euro toegekend bij aankoop van een CNG-wagen en aan bedrijven 500 euro. Ook de constructeurs scharen zich mee achter dit initiatief en bieden bijkomende acties op CNG-voertuigen in hun gamma. Deze maatregelen stimuleren potentiële kopers van een nieuw voertuig richting de CNG-optie. Het streefdoel van de Vlaamse Regering van 40.000 aardgaswagens tegen 2020 krijgt zo een steuntje.

Voertuigen op aardgas krijgen al een vrijstelling van de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op inverkeersstelling tot en met 2020. Eigenaars van een CNG-voertuig worden zo beloond voor hun duidelijke groene keuze. Aardgas heeft unieke troeven in de evolutie naar duurzame mobiliteit: het is veel milieuvriendelijker, stoot 27 % minder CO2 en 60 % minder NOX uit dan fossiele brandstoffen en bevat 95 % minder fijn stof.

Mark Pecqueur van Thomas More: “Met deze maatregelen krijgt CNG als brandstof voor voertuigen een eerlijke kans. De financiële incentives die minister Turtelboom uitvaardigt, zijn belangrijk én nodig om de Vlaming te overtuigen dat CNG een valabel alternatief is voor traditionele brandstoffen.”