Sinds de invoering van het premiestelsel voor de invulling van leegstaande winkelpanden in het kernwinkelgebied van Lier zijn daar sinds 1 juli 2015 een twintigtal nieuwe handelszaken bijgekomen.

De premie is niet min. Handelaars die zich vestigen in een leegstaand handelspand, ontvangen eenmalig een premie van 10.000 euro. Sinds de invoering van de premie, ruim anderhalf jaar geleden, heeft het stadsbestuur al achttien premies uitgedeeld en zijn er nog vier dossiers in voorbereiding. Alle nieuwe zaken bevinden zich in de afgebakende concentratiezone van het Lierse kernwinkelgebied.

In 2015 vestigde Oxfam Wereldwinkel Lier (Antwerpsestraat 41) zich in het pand van broodjeszaak De Vesten, ging Kapsalon Sanké (Antwerpsestraat 110) van start in het voormalige pand van Cook ‘n’ Food, opende Nagelstudio Pleasure Nails (Kartuizersvest 26) in een reeds lang leegstaand handelspand, vestigde horecazaak Koffie & meer (Hoek Kerkstraat en Rechtestraat) zich in een leegstaande nieuwbouw en opende de mode- en handtassenzaak Maison De Wever (Rechtestraat 30) in het voormalig pand van Audrey in the City.

Vorig jaar kwamen er tien nieuwe zaken bij: horecazaak Per Tutti (Grote Markt 52) in het vroegere pand van King Shop, heren- en dames mode Tommy Hilfiger (Antwerpsestraat 39-41) in leegstaand pand van failliete Free Record Shop, interieur en geschenkartikelen Melanie en Lewie (Antwerpsestraat 72) in leegstand pand van falliet Talking French, koffiebar Feliks (Kartuizersvest 5) in leegstaand pand van Actief Interim, Pita Royal (Grote Markt 30) waar vroeger broodjeszaak Miu gevestigd was, cupcakesbar Barraf (Antwerpsestraat 90) in voormalig pand van Z-kindermode, interieurzaak Atmosfaere (Antwerpsestraat 133), vroeger horecazaak Marabou, boekenwinkel De Boekanier (Antwerpsestraat 2) in het vroegere pand van lingeriezaak Carine, broodjeszaak Bread@Lunch (Antwerpsestraat 51) in het pand waar vroeger Catwalk Fashion was en chocolatier/confiserie Dom Creations (Grote Markt 70) in het voormalige pand van Optiek Willemssens.

Dit jaar hebben al drie zaken een premie gekregen: Stadsbistro Salto (Rechtestraat 18), voormalige uitbaters van De Gekrulde Zinnen, modezaak Jenavi Fashion Store & Outlet (opent binnenkort in Antwerpsestraat 124, voorheen Lovely Shoes), en kinderkleding Bengels (Rechtestraat 37), vroeger BeoBank.

Van vier zaken is het aanvraagdossier nog niet binnen of in behandeling: herenkleding- en maatwerk Suetens/Brits (Rechtestraat 45-47), een bestaande zaak die na leegstand werd overgenomen en opent eind maart/begin april, confiserie en ambachtelijke zoetigheden FlorEnTine (Rechtestraat 41), voorheen wijnwinkel, restaurant Het Verloren Schaap (Grote Markt 27), voorheen horecazaak De Valk en horecazaak Tokyo Sushi (Kartuizersvest 24), een structureel leegstaand pand.