BelOrtaGroente- en fruitveiling BelOrta stelde op 7 mei tijdens haar statutaire jaarvergadering op de maatschappelijke zetel in Sint-Katelijne-Waver haar resultaten voor. Die resultaten waren positief.

2014 was het eerste werkjaar na de fusie tussen Borgloon en het in 2013 gevormde BelOrta (MV en Coöbra). De nieuwe fruitdivisie kwam door de Russische importban direct in zwaar weer terecht. Toch kon BelOrta positieve cijfers over werkingsjaar 2014 voorstellen.

Dankzij haar 1.350 groente- en fruittelers en 358 personeelsleden realiseerde BelOrta een geconsolideerd zakencijfer van ruim 427 miljoen euro. Er werd een coöperatieve teruggave van 4 miljoen euro gereserveerd. Na verwerking van deze teruggave aan de coöperanten wordt afgeklokt op een geconsolideerde winst van 1,4 miljoen euro. De aandeelhouders keurden het voorstel tot winstverdeling goed, waardoor 6% dividend op hun kapitaal zal worden toegekend.

Met een solvabiliteitsratio van 30% heeft BelOrta een gezonde financiële structuur. BelOrta focust zich als coöperatie niet op winstmaximalisatie. De telers-aandeelhouders, net zoals de klanten, verwachten in de eerste plaats een lage kostenstructuur voor een maximale en kwaliteitsvolle service. Een laag commissieloon (gemiddeld 2,27% netto over alle telers heen), betaalzekerheid en korte uitbetaaltermijnen, GMO-steun, ook op de hagel/oogstverzekering zijn en blijven ook naar de toekomst belangrijke troeven voor alle BelOrta telers.

De klanten van BelOrta (binnen- en buitenlandse grootdistributie, export- en importbedrijven, groothandel en verwerkende industrie) kunnen in one stop shoppen en kiezen uit het meest uitgebreide groente- en fruitpakket van eigen bodem en van onberispelijke kwaliteit (meer dan 120 groente- en 30 fruitvariëteiten).

De algemene vergadering van BelOrta werd afgesloten met het afscheid van Jos Van Dessel als commercieel manager van BelOrta. Het management van BelOrta zal verdergaan in volgende samenstelling: Chris De Pooter (directeur), Filip Fontaine (directeur), Jos Craemers (directeur), Isabel De Blaiser (kwaliteitsmanager), Jo Lambrecht (commercieel manager), Rudy Luytens (operationeel manager), Jo Op de Beeck (financieel & HR manager), en Ludo Van Kelst (productmanager).