Positieve evolutie van aantal Mechelse faillissementen

FaillietHet aantal faillissementen in het arrondissement Mechelen evolueert positief. Dat blijkt uit cijfers van Graydon. In juni waren er in Mechelen 17 faillissementen, of eentje minder dan in dezelfde maand in 2014. Dat aantal is nu opnieuw op hetzelfde niveau als in 2010, 2011 en 2012. In juni 2013 was er een trieste piek met 28 faillissementen.

Het arrondissement Mechelen steekt positief af tegen de andere arrondissementen in de provincie. In Antwerpen waren er in juni 15 faillissementen meer, en in Turnhout 14 meer.

Als het hele eerste semester van het jaar in aanmerking wordt genomen, doet Mechelen het nog beter. 124 bedrijven in het arrondissement gingen in die periode failliet. Dat is 4,62% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal ligt nog hoog, maar er is een positieve beweging ingezet.

In heel België waren er in juni 8,8 % meer faillissementen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Op semesterbasis is er in Vlaanderen en Wallonië wel een structurele daling van het aantal failliete ondernemingen. Volgens Graydon is de stijging van het aantal faillissementen te wijten aan een verhoogde activiteit van de Brusselse rechtbanken.

In totaal legden 1.128 Belgische bedrijven de boeken neer. Dat zijn er 92 meer dan in juni 2014. Van januari tot en met juni gingen er in het Vlaams Gewest 2,73% bedrijven minder failliet dan vorig jaar. In het Waals-Gewest lag dit percentage zelfs op 6,1%.

Unizo toont zich verheugd over de structurele daling. De faillissementscijfers volgen dezelfde positieve trend die Unizo in haar driemaandelijkse KMO Barometer kon vaststellen. Voor het eerst in 4 jaar overschreed de KMO Barometer de gezonde kaap van 100 punten. “Het ondernemersvertrouwen neemt een vlucht. Dit gegeven samen met een daling van het aantal faillissementen laat ons dromen van een gestaag herstel van onze economie”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.