Poortenbouwer Vabo bestaat 30 jaar

Jan en Wouter Van Bosstraeten, Vabo.

Jan en Wouter Van Bosstraeten, Vabo.

Familiebedrijf Vabo, met toonzaal in Begijnendijk en productie in Putte, viert het dertigjarig jubileum met een nieuw logo en nieuwe bedrijfsleiders. Met de 30-jarige Wouter komt naast Jan Van Bosstraeten (48) de derde generatie aan het roer. “We ambiëren eenzelfde niveau voor onze zonwering en buitendeuren als klanten gewend zijn van onze sectionaalpoorten.”

Joris Van Bosstraeten, vader van Jan en Karel, richtte in 1986 Vabo op in Beerzel. “Mijn grootvader en vader waren eerder al actief als siersmid”, zegt Wouter Van Bosstraeten. “Hun verwezenlijkingen waren staalconstructies voor particulier en bedrijf. De vraag naar sectionaalpoorten was echter erg groot en eind 1985 werden de eerste stappen in deze sector gezet.” In 1986 werden de fundamenten van vandaag gelegd. “De smederij werd afgebouwd. In nieuwe gebouwen kon de stijgende vraag naar sectionaalpoorten worden opgevolgd.” Vabo specialiseerde zich in productie en montage van sectionaalpoorten. Jan, de jongste zoon van Joris, kwam de firma versterken in 1988.

Halverwege de jaren 90 werd een sectionaalpoort toegankelijk voor residentiële toepassingen. “Voordien werden deze poorten bijna uitsluitend gebruikt in de industrie. Er was bij wijze van spreken ook maar één model te verkrijgen, nu is er veel meer keuze. De laatste nieuwe modellen bieden 6cm isolatie”, vertelt Jan. In mei 2003 verhuisde de productie naar Putte waar een nieuwe hal van 4.800m² in gebruik werd genomen. Drie jaar later volgde de aankoop van een nieuwe toonzaal langs de N10 in Begijnendijk. “De toonzaal opende in juni 2006. Ons aanbod werd toen uitgebreid met buitenzonwering en een volledig gamma kwaliteitsdeuren.”

Wouter, de zoon van Karel die in februari 2015 een stap opzij zette, kwam de rangen versterken. “Onze afdelingen zonwering en buitendeuren mogen groeien en even groot worden als de afdeling sectionaalpoorten”, zegt Wouter. “Als familiebedrijf zijn we flexibel en kunnen we steunen op een pak ervaring. Bijna alle werkzaamheden worden in eigen beheer uitgevoerd: van ontwerp over productie tot onderhoud. Dit is uiteraard zeer belangrijk voor onze klanten. Ook opmerkelijk is dat een sectionaalpoort op 30 jaar eigenlijk niet duurder werd.” Het Vabo-team bestaat uit 28 vakmensen.

Familiebedrijf Vabo krijgt nu ook een nieuw en herkenbaar logo. “Het bestaat uit een V op een subtiel 3D-schild. Verwijzend naar bescherming want dat is wat zowel poorten, zonwering als buitendeuren doen: beschermen.” Tijdens de opendeurdagen op 8 en 9 oktober lopen er acties en is er een poort te winnen.