Pomuni Trade uit Ranst wint met zijn uniek irrigatiesysteem de Grote Uitdaging tegen Voedselverspilling voor leveranciers, georganiseerd door de Carrefour Group.

Pomuni Trade levert al meer dan 40 jaar aardappelen aan Carrefour. Er werken zo’n 50 mensen in dit familiebedrijf, dat wordt geleid door Jos Muyshondt. Hij heeft een irrigatiesysteem voor de velden op punt laten stellen waarbij rekening wordt gehouden met de graad van dehydratatie van de aardappel. De meting gebeurt via sondes in de grond. De irrigatie wordt automatisch in werking gesteld in functie van wat de aardappel nodig heeft.

Irrigatie beïnvloedt de groei van een aardappelplant op natuurlijke wijze door op het ideale ogenblik de noodzakelijke voedingsstoffen toe te dienen. Zo levert de plant aardappelen die beantwoorden aan de eisen van de consument, zowel op het vlak van smaakervaring als van uitzicht. Zo wordt verspilling bij het oogsten vermeden.

De onderneming werkt samen met specialisten om de irrigatie via automatische sondes, gevoed met zonnepanelen, te volgen. Met deze technologie kan de absorptie door de bodem geregeld worden via een GPRS-connectie en een app op de smartphone. Dit innoverende concept is een Belgisch unicum dat het waterverbruik wil optimaliseren om op een veel duurzamere manier te kunnen werken.

Momenteel is meer dan 40% van de velden van Pomuni Trade uitgerust met een dergelijke installatie. Doel is om uiteindelijk 100% van de velden te irrigeren.