Pomuni neemt Potato Masters over

pomuniAardappelbedrijf Pomuni NV uit Ranst neemt sectorgenoot Potato Masters NV uit Deinze over. Potato Masters heeft ook nog vestigingen in Frankrijk (Tartaras, Cloyes en Estrées-Deniecourt) en Spanje (Murcia). Met de overname kan Pomuni zijn marktpositie in Frankrijk aanzienlijk versterken. Tot nu toe was het aardappelbedrijf enkel actief in het noorden van Frankrijk, met een site in Esquelbecq.

De acquisitie bezorgt Pomuni eveneens een intrede op de Spaanse markt. In Groot-Brittannië versterkt het bedrijf dan weer zijn marktpositie. De Exquisa-variëtiet van Potato Masters heeft er via de grootdistributie (Tesco, Sainsbury’s) immers succes in een markt die vooral door witvlezige aardappelen wordt gedomineerd. Via de Exquisa-variëteit van het overgenomen bedrijf breidt Pomuni zijn verkoopvolumes op de Britse markt dus uit. Tot nu toe leverde Pomuni in Groot-Brittannië enkel diepvriesproducten.

Potato Masters verwerkte vorig jaar met een honderdtal medewerkers 80.000 ton aardappelen. Dat leverde een omzet van 50 miljoen euro op. Als gevolg van de overname ziet Pomuni zijn personeelsbestand aangroeien tot ongeveer 300 werknemers. De omzet klimt naar 145 miljoen euro. Zelf heeft Pomuni bedrijfssites in Ranst, Thomembais-les-Béguines (Waals-Brabant) en Esquelbecq (Frankijk). Het bedrijf werd in 1927 gesticht door de grootvader van de huidige zaakvoerders Jos en Bart Muyshondt. Het levert onder private label verse aardappelen en diepgevroren aardappelpureeproducten aan retailers, groothandelaars en foodservices.