FaillietDe lokale politie Mechelen-Willebroek heeft woensdag in opdracht van de Mechelse onderzoeksrechter in het kader van een belangrijk fraude-onderzoek vijf huiszoekingen uitgevoerd. Het betreft een onderzoek naar verschillende vennootschappen naar aanleiding van de faling van de nv Verstraelen, die werd geopend op 2 maart 2015.

De vijf huiszoekingen werden woensdag simultaan uitgevoerd in Mechelen, Bonheiden, Aartselaar en Wommelgem, naar aanleiding van het gerechtelijk onderzoek naar het faillissement van de NV Verstraelen, in de regio Mechelen beter bekend als Patisserie Verstraelen.

“Het was de speurders tijdens het onderzoek opgevallen dat er kennelijk constructies werden opgezet om vermogen  aan de vennootschap te onttrekken. Daarbij kon de uitbating van verschillende winkels tot op heden ongestoord worden verdergezet, gebruik makend van andere vennootschappen, waarbij de initiële vennootschap volledig leeg werd gehaald en achterbleef met een aanzienlijke schuldenberg”, aldus een mededeling van de politiezone MEWI. “Zo is er naast een aantal belangrijke schuldeisers alleen al sprake van een RSZ-schuld die het bedrag van 1 miljoen euro oversteeg. Er lijkt hier dan ook sprake te zijn van herhaald misbruik van vennootschappen en het opzetten van zogenaamde sterfhuisconstructies.”

Bij de huiszoekingen werden een aanzienlijk bedrag aan cash geld (22.000 euro), twee koelwagens, tien computers en documenten in beslag genomen. Twee personen werden in het kader van het onderzoek gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die heeft uiteindelijk één van hen in het belang van het onderzoek onder aanhoudingsmandaat geplaatst.  De andere persoon werd door de onderzoeksrechter in vrijheid gesteld.