Pokemon-GoJe kunt niet helemaal vermijden dat je personeel tijdens de werkuren op jacht gaat naar Pokémons, maar hoe kan je dit onder controle houden? Sociaal secretariaat Group S geeft hiervoor een paar tips.

Voor wie nog niet mee is: via de Pokémon GO-app kan je een Pokémon van elke soort vangen en het krachtigste monster gevangen houden om de andere spelers te overwinnen. Die Pokémons vind je op de hoek van de straat, in een park en zelfs in bedrijfsgebouwen.

“Een werknemer moet eerst en vooral zijn arbeidsovereenkomst zorgvuldig, in alle eerlijkheid, consciëntieus en op de overeengekomen plaats en tijdstip uitvoeren. Hij mag dus niet op jacht gaan naar nieuwe Pokémons tijdens zijn werkuren”, aldus Group S.

“Indien je werknemer dit niet respecteert, dan mag je hem of haar niet ontslaan als het om een geïsoleerd incident van korte duur gaat. In dit geval stuur je best een schriftelijke verwittiging en vraag je de werknemer om de Pokémonjacht tijdens zijn pauze voort te zetten. Wanneer de werknemer na twee andere schriftelijke verwittigingen nog altijd tijdens zijn werkuren speelt, dan kan je overwegen om tot ontslag over te gaan.”

Schriftelijke verwittigingen vóór het ontslag zijn zeer belangrijk, omdat het moeilijk is om foutief gedrag vanwege de werknemer in deze te bewijzen. “Om dit probleem te vermijden, kan het belangrijk zijn om preventief te werken door de werknemers duidelijke informatie te geven over het gebruik van dit type van app op het werk. Het opduiken van dit fenomeen is ook een goed gelegenheid om de specifieke regels voor het gebruik van internet en sociale media in het arbeidsreglement te actualiseren”, besluit Group S.