In de Wijnkoopgids van expert Frank Van der Auwera, De 300 Beste Wijnen Onder de 10 euro (inclusief 30 bubbels tot 15 euro), die net in de winkel ligt, is  Lux Brut vermeld, de creatie van chef Jess Van Weert van het Heistse resuarant à la carte. “Hij heeft zijn eigen ding gedaan, met positief resultaat.”

Jaarlijks selecteren Frank Van der Auwera, een van de meest invloedrijke wijnauteurs van het land, en zijn panel de beste wijnen en bubbels uit het grote nieuwe aanbod. “Eén van de trends van onze marathonproeverijen is dat Belgische – vooral Vlaamse – wijnimporteurs ook cuvées op de markt brengen die ze samen creëren met wijndomeinen waarmee ze al jaren zaken doen. Ze beslissen mee over de samenstelling (de druivenblend), de duur van eventuele vatlagering en het bottelmoment”, aldus Van der Auwera. “Maar een chef die een gelijkaardig wijnproject opstart, dat is effectief de eerste keer in onze 29-jarige gidsgeschiedenis. Deze Lux Brut is een volwassen kwaliteitsbubbel die serieus gevinifieerd werd.”

Chef Van Weert realiseerde een eigentijdse en aparte wijn. “Deze sparkling is wel heel eigentijds omdat hij niet als klassieke cava maar als bubbels uit Penedès wordt gecommercialiseerd”, vervolgt Van der Auwera. “Dat komt o.a. omdat Jess bij het productieproces zijn eigen goesting volgt en niet alle spelregeltjes die aan de cava-reglementering vastkleven. Hij heeft bijvoorbeeld gewürztraminer in de mix gebruikt, die als druif niet toegelaten is als je een officiële cava wilt bottelen. Hij heeft dus bewust zijn eigen ding gedaan, met positief resultaat. Bovendien werd deze Lux ook via een andere techniek gemaakt dan traditionele cava, wat hem andermaal apart maakt in de regio.” Lux Brut wordt intussen in een tiental landen verkocht.

Jess Van Weert opende op zijn achttiende restaurant à la carte in Heist-op-den-Berg. Twee jaar later startte hij met à la carte @ home. Het restaurant viert in november zijn tienjarig bestaan. Twee jaar geleden volgde de oprichting van Vincero Wines. Lux Brut werd gelanceerd in april vorig jaar en is een merk van Groep Delicious, de firma waarmee Jess luxury brands ontwikkelt en wereldwijd verdeelt.