olifantDelhaize is van start gegaan met een proefproject met dierenpark Planckendael in Muizen. Fruit en groenten die niet meer consumeerbaar zijn voor de klanten, zullen vanaf nu geschonken worden aan de dieren. In eerste instantie wordt er zo tot 20 ton fruit en groenten gerecupereerd die anders in de vuilbak zouden belanden. Delhaize benadrukt dat deze producten niet meer verkocht of gegeven kunnen worden aan mensen in nood maar wel nog aan dieren. Delhaize wil zo haar inspanningen tegen voedselverspilling verder uitbreiden.

Delhaize werkt al jaren samen met de voedselbanken en lokale organisaties om niet-verkochte producten te herverdelen om zo hulpbehoevende mensen te helpen en effectief de strijd aan te gaan tegen voedselverspilling.

Het gaat hier altijd om producten die nog consumeerbaar zijn en de houdbaarheidsdatum niet hebben overschreden. Naast deze producten zijn er ook die niet meer consumeerbaar zijn voor klanten en/of hulpbehoevende mensen. Delhaize wil ook hiervoor een oplossing vinden en wil de producten die niet meer voor menselijke consumptie geschikt zijn toch een tweede leven geven.

Samen met het bedrijf dat voor haar groenten en fruit verpakt, is Delhaize een samenwerking gestart met Planckendael. Bedoeling is om fruit en groenten die niet meer consumeerbaar zijn, te schenken aan de dierentuin om als dierenvoeding te dienen. Het gaat dan om appels met rotte plekken, gekneusde peren,… groenten en fruit die de klanten niet meer kunnen consumeren.

Alle maatregelen en acties die Delhaize neemt in haar strijd tegen voedselverspilling kaderen binnen één grote ambitie: tegen 2020 100% van haar doneerbare goederen (onverkochte maar nog consumeerbare producten) verdelen aan verenigingen.