MECHELEN – PitPoint, gespecialiseerd in de productie en de verdeling van schone brandstoffen, heeft het grootste aardgastankstation van België gebouwd. Het Mechelse bedrijf realiseerde dat op de site van de Gentse afvalintercommunale IVAGO.

Met 4 fastfill-tankzuilen en 22 slowfill-laadpalen is dit CNG-vulstation het grootste in zijn soort in België. De komende drie jaar zal het Mechelse bedrijf die capaciteit nog uitbreiden tot 62 slowfill-installaties. De investering voor het volledige project bedroeg zo’n 1 miljoen euro.

Ambitieuze plannen

PitPoint dankt IVAGO, de Intergemeentelijke Vereniging voor Afvalbeheer in Gent en Omstreken, voor het geschonken vertrouwen. Dit project is een mooie realisatie en het Mechelse bedrijf kijkt dan ook met veel ambitie naar de toekomst. “Tegen 2030 willen we schoon vervoer voor iedereen. Dat willen we realiseren door de best mogelijke infrastructuur voor schone brandstoffen te ontwerpen, te bouwen, te exploiteren en te onderhouden”, zegt Geert Degroote, directeur van PitPoint België.

Een CNG-voertuig stoot 23 procent minder CO2, 70 procent minder stikstofoxiden en bijna geen fijn stof en SO2 uit. “Maar ook LNG, wat vloeibaar aardgas is, elektriciteit en waterstof beschouwen we als schone brandstoffen voor de toekomst.”

Momenteel zijn er 90 CNG-stations in ons land. De Vlaamse regering wil tegen 2020 60.000 elektrische wagens en 40.000 aardgasvoertuigen in het straatbeeld. Daarvoor zal de overheid maar liefst 5.000 nieuwe laadpunten voorzien voor elektrische wagens en streeft ze naar 300 aardgastankstations. Ook PitPoint zal zijn steentje bijdragen tot het realiseren van die doelstellingen. Nog voor het einde van dit jaar opent het Mechelse bedrijf nog twee nieuwe publieke tankstations voor aardgas.