Pfizer ontving de prestigieuze Galenusprijs voor het meest innovatieve geneesmiddel van het afgelopen jaar. Het gaat om een geneesmiddel voor de behandeling van uitgezaaide HR+/HER2- borstkanker, het meest voorkomende type van hormoongevoelige borstkanker. Het Mechelse biotechbedrijf Biocartis ontving een Galenusprijs voor het meest innovatieve medische hulpmiddel: zijn volledig geautomatiseerde Idylla NRAS-BRAF Mutatie Test (CE-IVD) voor colorectale (darm)kanker patiënten.

De Galenusprijs voor Pfizer werd uitgereikt aan Karel Van De Sompel, General Manager van Pfizer BeLux, in het bijzijn van Pedro Facon, Directeur-Generaal Gezondheidszorg bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

De afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen borstkanker. Vooral vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium zagen hun overlevingskansen sterk stijgen. Toch krijgen jaarlijks 2.500 Belgische vrouwen de diagnose van uitgezaaide borstkanker en die ziekte is voorlopig nog ongeneeslijk. Van die 2.500 vrouwen worden er ongeveer 1.600 gediagnostiseerd met het type HR+/HER2-. Vrouwen die deze diagnose krijgen, leven gemiddeld nog 3 jaar. Na 5 jaar is nog 28% van hen in leven.

Dinsdag ontving Pfizer de Galenusprijs voor haar geneesmiddel voor de behandeling van uitgezaaide HR+/HER2- borstkanker. “Doorbraken in de geneeskunde als deze brengen ons een stap dichter bij het chronisch maken van uitgezaaide borstkanker. Op termijn zullen meer mensen sterven met borstkanker – en dus door andere factoren dan de kanker zelf – dan van borstkanker”, zegt prof. dr. Patrick Neven (KU Leuven), gynaecoloog gespecialiseerd in goed- en kwaadaardige borstaandoeningen. Het nieuwe geneesmiddel Ibrance is reeds beschikbaar in Luxemburg. In België zit het nog in de terugbetalingsprocedure.

Biocartis kreeg de Galenusprijs voor het meest innovatieve medische hulpmiddel dat de weg opent naar betere behandelingen. Caroline Collard, Hoofd Marketing van Biocartis: “De jury was vooral onder de indruk van het feit dat de Idylla NRAS-BRAF Mutatie Test resultaten analyseert in zo’n twee uur tijd, waardoor de arts de juiste behandeling al kan opstarten binnen 1 à 2 dagen. De traditionele testmethodes kunnen verschillende weken in beslag nemen. Dit is noch voor de behandelende arts, noch voor de patiënt een optimale situatie. We zijn dan ook erg tevreden met deze mooie prijs die helpt om de kracht van snelle hoge precisie diagnostiek mee te ondersteunen, met één ultiem doel: hoge precisie geneeskunde toegankelijk maken voor elke patiënt.”