Pfizer België, met een belangrijke productiesite in Puurs, heeft een plaats in het Guinness Book of World Records verzilverd. In het bijzijn van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo werden de medewerkers van het farmaceutische bedrijf in de bloemetjes gezet. Dat betekende meteen het startsein van de festiviteiten rond 65 jaar Pfizer in België. De Belgische vestiging was de eerste Europa. De Puurse fabriek werd opgericht in 1963 door Upjohn en in 2003 overgenomen door Pfizer. Sindsdien vormt de productie-eenheid een belangrijke partner in het wereldwijde toeleveringsnetwerk van Pfizer.

De logistieke afdeling in Zaventem nam deel aan de grootste donatie van geneesmiddelen in 24 uur tijd. Het gaat om zo’n 200 miljoen doses voor de behandeling van zogenaamde verwaarloosde tropische ziekten. Pfizer is zo het enige farmaceutische bedrijf in België dat in deze context mee in het recordboek staat.

De recordnotering kadert in de marge van de Neglected Tropical Diseases-top van de Wereldgezondheidsorganisatie in het Zwitserse Genève. Tijdens de conferentie wordt een stand van zaken opgemaakt rond de 18 ziekten die als verwaarloosde tropische ziekte worden beschouwd. Verschillende landen, ngo’s, filantropen en farmaceutische bedrijven engageren zich om tegen 2020 10 van de 18 erkende verwaarloosde tropische ziekten de wereld uit te helpen. Danny Hendrikse, vicepresident van Intercompany Operations bij Pfizer, is trots op de erkenning van het werk van de Pfizer-medewerkers: “We zijn fier op de vooruitgang die we samen met onze partners maken in het bestrijden van de Neglected Tropical Diseases. Pfizer doneerde de laatste jaren al meer dan 600 miljoen doses antibioticum tegen bindvliesontsteking.”

Tot op vandaag bekleedt België een cruciale positie binnen Pfizer. Pfizer Puurs vormt de tweede grootste productiesite van Pfizer wereldwijd voor de productie van aseptische geneesmiddelen, en de grootste verpakkingseenheid van Pfizer in Europa. In totaal stelt Pfizer Puurs meer dan 1.500 mensen te werk die jaarlijks ruim 300 miljoen steriele eenheden produceren, verpakken en klaarzetten om naar meer dan 170 landen te exporteren. Naast de productiesite in Puurs is er de Pfizer Clinical Research Unit in Anderlecht en de site in Zaventem als logistieke epicentrum van Pfizer wereldwijd. In België werken 2.500 werknemers.