PfizerPfizer greep nipt naast de hoofdprijs voor de Foreign Investment of the Year 2016 Trophy van Flanders Investment & Trade (FIT). Het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai Europe haalde het in de finale van twee sectorgenoten: Datwyler en Pfizer. Pfizer werd wel bekroond in de categorie Noord- en Zuid-Amerika.

In totaal waren 4 van de 9 genomineerden voor de FIT-Trophy voor de meest opmerkelijke buitenlandse investering van het jaar ondernemingen uit de chemie en farma: Datwyler (Alken), Evonik (Antwerpen), Nippon Shokubai Europe (Zwijndrecht) en Pfizer (Puurs). In elk van de drie geografische categorieën – America’s, Europe en Asia, Africa & Middle East – werd een sectorbedrijf bekroond.

Het Amerikaanse bedrijf Pfizer was de winnaar in de categorie Noord- en Zuid-Amerika. Vorig jaar investeerde de onderneming 155 miljoen euro in twee hoogtechnologische productie-eenheden voor vaccins en injectiespuiten, goed voor 100 extra jobs. De vestiging in Puurs is Pfizers grootste productie- en verpakkingseenheid in Europa.

“Investeringen zijn de beste garantie voor de verankering op lange termijn van de chemische, kunststofverwerkende en farmaceutische industrie in Vlaanderen. Met een investeringsritme van zowat 1 miljard euro per jaar was de sector in de periode 2010-2014 goed voor bijna 40% van het totale investeringsbedrag van buitenlandse ondernemingen in Vlaanderen. Ik wil alle sectorbedrijven uitdrukkelijk bedanken voor hun investeringen en de bijhorende jobcreatie in Vlaanderen en vraag de Vlaamse regering om de competitiviteit van de industrie verder te blijven versterken”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen. Essenscia is de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences.