Pfizer en Allergan besluiten samen af te zien van fusie

PfizerPfizer heeft aangekondigd dat de aangekondigde fusie met Allergan plc niet doorgaat. Dat hebben beide partijen samen besloten. Het besluit werd ingegeven door een beslissing van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Tot nu toe kon een Amerikaans bedrijf (Pfizer) bij de overname van een kleiner buitenlands bedrijf (Allergan met juridische basis in Ierland) de vestigingsplaats van dat bedrijf overnemen, en profiteren van fiscale voordelen. De recente beslissing van het Amerikaanse ministerie van Financiën houdt echter in dat de mogelijkheden om via deze constructie belastingvoordelen te halen, worden beperkt.Daarom is de fusie niet meer zo interessant.

“Pfizer zag de potentiële combinatie als een versterking van bestaande strategieën”, zegt Ian Read, voorzitter en CEO van Pfizer. “We blijven gefocused op zowel innovatieve als reeds gevestigde projecten. Er zitten verscheidene commercieel aantrekkelijke opportuniteiten met een hoog potentieel in verscheidene therapeutische domeinen in de pijplijn. We hebben nog steeds de financiële sterkte en flexibiliteit om te werken aan business development en aandeelhouder-vriendelijke opportuniteiten.”

“Tegen het einde van dit jaar beslissen we over een mogelijke splitsing van onze innovatieve en gevestigde activiteiten.”

Pfizer zal Allergan 132,2 miljoen euro betalen als compensatie omdat de fusie niet doorgaat.