PfizerGeneesmiddelenproducent Pfizer, de maker van onder meer Viagra, gaat een fusie aan met Allergan, producent van Botox. Pfizer, met een belangrijke vestiging in Puurs, betaalt 160 miljard dollar (ruim 150 miljard euro) voor Allergan. Het is de grootste deal ooit in de farmaceutische industrie. Door de fusie ontstaat het grootste geneesmiddelenbedrijf ter wereld.

Het fusiebedrijf zal verdergaan onder de naam Pfizer. De aandeelhouders van Pfizer zullen 56% bezitten van de nieuwe onderneming en die van Allergan 44%. De transactie wordt unaniem gesteund door de raden van bestuur van beide bedrijven. De topman van Pfizer, Ian Read, komt aan het roer te staan van het nieuwe farmacieconcern. De bestuursvoorzitter van Allergan, Brent Saunders, wordt operationeel directeur en president van het gecombineerde bedrijf, dat een beursnotering krijgt op Wall Street. De gezamenlijke jaaromzet bedraagt momenteel circa 60 miljard dollar.

De deal is voor Pfizer ook fiscaal een goede zaak. Het biedt de farmareus de mogelijkheid om het hoofdkantoor te verkassen naar Dublin. Zo wordt de winst onderworpen aan een vennootschapsbelasting van 12,5%, veel lager dan de 35% waaraan Pfizer momenteel onderworpen wordt in de Verenigde Staten. Pfizer verwacht dat het door de fusie zo de eerste drie jaar tot 2 miljard dollar zal kunnen besparen.

Verwacht wordt dat de transactie in de tweede helft van 2016 wordt afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de autoriteiten in de VS en Europa. Pfizer nam eerder dit jaar ook het medische bedrijf Hospira over voor 17 miljard dollar.