Pelgrims Verpakkingen breidt uit

pelgrimsPelgrims Verpakkingen N.V., gespecialiseerd in service-verpakkingen voor de voedingsdistributie, breidt zijn productiecapaciteit uit. Voor een deel van de productielijnen wordt een tweeploegenstelsel ingevoerd. In een latere fase zal de ingreep gelden voor het hele machinepark. Inder impuls van nieuwe eigenaar Jan Goesaert denkt de KMO uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver tevens aan assortimentsuitbreiding, met onder meer de productie van papieren voedingszakken met venster. Dat meldt De Vlaamse Ondernemer.

Het bedrijf ging in het begin van de de jaren ’60 van start met de verkoop van plastic folie aan tuinbouwers in de streek van Sint-Katelijne-Waver. Op het einde de jaren ’70 kwamen er plastic zakjes bij. Zowat tien jaar later zette Pelgrims Verpakkingen in het industriepark Berkenhoek in Onze-Lieve-Vrouw-Waver een eigen productie-activiteit op. Op het einde van vorige eeuw kende Pelgrims een flinke groei, onder meer door overnames in eigen land, Nederland en Duitsland.

Omdat het gebruik van plastic zakken aan banden wordt gelegd, plooide Pelgrims zijn productie-activiteiten terug op de aanmaak van papieren zakken voor verpakkingsdoeleinden, vooral voor de food-industrie. “Alle door Pelgrims geproduceerde verpakkingen beantwoorden vandaag aan de strenge regelgeving van de voedingsbedrijven”, aldus chairman-CEO Jan Goesaert.

Goesaert verwierf eerder dit jaar de integrale controle over Pelgrims Verpakkingen. De KMO had operationele problemen na een zwaar arbeidsongeval met blijvend letsel van Wim Pelgrims. Pelgrims junior nam onlangs wel opnieuw een minderheidsparticipatie in het bedrijf na de overname door Jan Goessaert en zijn echtgenote.

Jan Goesaert: “Pelgrims Verpakkingen produceert service-verpakkingen (broodzakken, fruitzakken, inpakpapier voor charcuterie, toogrollen, …) voor de kleinhandel, met of zonder personalisatie. Voor gepersonaliseerde service-verpakkingen met naamdruk beschikt Pelgrims Verpakkingen intern over een volwaardige grafische designafdeling. Het verzorgde drukwerk is één van de elementen waarmee Pelgrims Verpakkingen, samen met een sterk doorgedreven professionalisme, zich in de markt differentieert.”

Vorig jaar boekte Pelgrims Verpakkingen met 27 medewerkers een omzet van zowat 7 miljoen euro, waarvan goed twee derde uit de productie-activiteiten wordt gepuurd.

Op 7 april voerde het bedrijf het tweeploegenstelsel in, in eerste instantie enkel voor de productie van duplexpapier. Het is de bedoeling om het ploegenstelsel over het hele bedrijf uit te rollen. Indien de invoering van het tweeploegenstelsel met succes wordt bezegeld, hoopt de KMO de omzet te laten stijgen tot 10 miljoen euro.

In een volgende stap mikt Pelgrims Verpakkingen op uitbreiding van het productassortiment. De productie in eigen beheer van papieren zakken met venster blijkt daarbij hoog op het verlanglijstje te staan. Dat zou op middellange termijn een investering van 600.000 tot 1 miljoen euro vergen. Als er plaatsgebrek zou zijn in de huidige productiehallen, dan beschikt de onderneming nog over een uitbreidingszone van zowat 3.000 m² op het ongeveer één hectare grote bedrijfsterrein.