PUURS/MECHELEN – Bij Peleman Industries is voor het eerst in België een industriële site uitgerust met een batterij met levering achter de meter. Het bedrijf uit Puurs wil zo het Belgisch stroomnet mee in balans houden. De installatie gebeurde door Mechels energieleverancier Eneco.

Peleman Industries wil dankzij de batterij 10 procent minder elektriciteit van het elektriciteitsnet afnemen en de stroom van de windturbines op het terrein nog efficiënter gebruiken. Zo zorgt de batterij er voor dat de stroom die door de windturbines van Peleman Industries wordt opgewekt, zo veel mogelijk lokaal gebruikt kan worden. Verder dient het batterij-opslagsysteem om het net in balans te houden bij pieken en dalen in de elektriciteitsproductie.

Het batterij-opslagsysteem is 12 meter lang, 2,4 meter breed en 3 meter hoog. Het kan zo’n 200 gezinnen een dag lang van stroom voorzien. Wanneer er geen dringende tussenkomsten op het elektriciteitsnet nodig zijn, slaat de batterij de energie van de windturbines op. Wanneer het bedrijf meer stroom nodig heeft, geeft ze die weer af. Zo blijft het elektriciteitsnet voortdurend in evenwicht. Het kostenplaatje van de batterij bedraagt 1,5 miljoen euro.

Duurzame doelstelling

Daniël Van den Brande, projectbegeleider voor Peleman Industries: “We beschikken over twee windturbines die zeven jaar operationeel zijn. Zo halen we drie vierde van onze energie uit duurzame stroom. Het doel met de batterij is om hier 10 procent bij te doen. We zullen nu ook duurzame stroom hebben op het moment dat het windstil is of de windturbines niet snel genoeg draaien.”

Esmeralda Peleman, ceo Peleman Industries: “Onze ambitie is om tegen 2020 de CO2-reductiedoelstelling van de EU minstens te behalen of zelfs te overtreffen.”