Palm Breweries wordt Belgian Craft Brewers

palmBelgian Craft Brewers is de nieuwe naam van de biergroep Palm Breweries uit Steenhuffel. “De oude naam dekte niet langer de lading. Hij gaf niet genoeg uiting aan ons vakmanschap”, zegt gedelegeerd bestuurder Jan Toye. Tot de biergroep behoren niet alleen Palm in Steenhuffel maar ook Rodenbach in Roeselare, De Gouden Boom in Brugge, Boon in Lembeek en De Hoorn in Steenhuffel. Deze laatste was de voorloper van de latere brouwerij Palm. De brouwerijen van de biergroep zijn allemaal originele familiale brouwerijen op historische sites die gebruik maken van één van de vier traditionele gistingswijzen.

Belgian Craft Brewers heeft in een opslagruimte van de brouwerij in Steenhuffel de kleinschalige dorpsbrouwerij De Hoorn opnieuw opgestart. Jonge innovatieve brouwers kunnen deze brouwerij gebruiken als creatief atelier. “Onze jonge brouwers kunnen hier ambachtelijke brouwsels van slechts duizend liter brouwen. Zo kunnen ze hun creativiteit ontwikkelen zonder in een vroeg stadium gefnuikt te worden door de wijsheid van de anciens“, zegt productiedirecteur Andrew Lestiboudois. “Met de producten die zij ontwikkelen, beantwoorden we ook aan de vraag van de consument die steeds meer op zoek is naar nieuwe belevingen en authentieke bieren. De bieren van de jonge brouwers worden in kleinere oplages als Arthur’s Legacy op de markt gebracht. Als ze succesvol zijn, worden ze gecommercialiseerd. Dat kan al voor het einde van dit jaar gebeuren.”

Intussen lanceert Palm al Cornet, een bier met een aparte houtsmaak met vanilletoets. Het werd genoemd naar Theodoor Cornet die in 1686 herbergier-brouwer was in afspanning De Hoorn in Steenhuffel. Hij brouwde indertijd op vraag van de graaf van Maldegem-Steenhuffel een bewaarbier dat in eiken vaten werd opgeslagen in de kelders van kasteel Diepensteyn. De huidige brouwers en de houtmeester van Palm lieten zich inspireren door dit bier en verdiepten zich in het effect van eik als smaakgevend element bij de ontwikkeling van een nieuw bier. Het resultaat was de Cornet met een alcoholgehalte van 8,5°. Dit bier is in de horeca en in de handel verkrijgbaar in flesjes van 33 cl die ongeveer 3 euro zullen kosten.