MECHELEN – De online wijnclub My Daily Bottle, gerund door de Mechelse Isabeau Sas en vennoot Valeer Verlinden, heeft het EU-label Wine in Moderation gekregen, als erkenning voor het promoten van verantwoord wijngebruik.

In tegenstelling met wat de naam laat vermoeden, zet de online wijnclub haar leden niet aan tot overmatig drankgebruik, integendeel. “We nemen als jonge start-up onze verantwoordelijkheid op. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Wijn proeven is niet hetzelfde als ongelimiteerd wijn naar binnen gieten”, zegt Isabeau Sas.

Het bewust consumeren van wijn staat van bij de start centraal bij Our Daily Bottle. “We staan vanaf het begin achter het cultiveren van een verantwoord wijngebruik. De wijnen die we aanbieden, komen van echte wijnboeren en niet van fabrieken, ze hebben een verhaal en ze zijn meestal gemaakt met ongelooflijk veel ontzag voor mens, milieu en maatschappij. We willen mensen bewust maken van wat er zich allemaal in het glas afspeelt. We promoten een slow wine movement. Net zoals slow food, moet je ook wijn niet binnengulpen. Je moet er bij stilstaan en appreciëren hoeveel werk, passie en cultuur achter zo’n glas steekt.”

De consument kiest volgens Isabeau vaker voor kwaliteit en wordt zichzelf meer en meer bewust van wat hij eet en drinkt. “We hebben heel duidelijke waarden die we onder geen enkel beding en al zeker niet uit winstbejag naast ons neer zullen leggen. De erkenning vanuit Europa beloont die filosofie, en we zijn er heel blij mee.”

“Wijn is een fantastisch product dat een weerspiegeling is van de geschiedenis van de mens, maar wijn bestaat tussen de 5 en 15% ook uit alcohol. Het is onze verantwoordelijkheid om consumenten bij te staan in een verantwoord gebruik ervan, omdat alcohol nu eenmaal negatieve gevolgen kan hebben. Geniet vooral heel erg hard van een goed glas wijn. Er is veel arbeid ingekropen. Maar geniet met mate.”