Luc & HelmutIn 2007 gingen Helmut De Roovere en Luc De Ceuster met elkaar in zee en richtten RoboJob op. Acht jaar later is het bedrijf uit Heist-op-den-Berg zeer succesvol. De specialist in het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines hoopt nog voor de zomer zijn tweehonderdste installatie uit te voeren, en met de drie zonen van Helmut De Roovere die nu ook voor RoboJob werken, is de opvolging verzekerd.

RoboJob groeide uit een acute problematiek: de steeds stijgende loonkost in West-Europese landen, die vreet aan de winstmarges van verspanende bedrijven, en het nijpend gebrek aan goede CNC-operatoren. “In België is dat een knelpuntberoep: het zijn technisch hoog opgeleide mensen, die jaren ervaring nodig hebben om alle knepen van het vak onder de knie te krijgen”, vertelt zaakvoerder Helmut De Roovere, “en het beroep wordt vooral bij jonge mensen niet als aantrekkelijk beschouwd.”

Bij zusterbedrijf Aluro CNC kwamen sinds de start van de economische crisis enkele pijnpunten boven, onder meer door de terugval in de seriegrootte van bestellingen. Klanten willen niet alleen kleinere bestelgroottes, maar bovendien ook snellere levertijden en dit aan geplafonneerde prijzen. “En dat zal ook niet meer veranderen”, denkt De Roovere. “Voorraden kosten nu eenmaal geld, en dus wil men alles just-in-time geleverd krijgen, in kleinere aantallen. En daarbij kijkt men natuurlijk ook naar de mogelijkheden om in lageloonlanden te produceren.”

Uit een studie bij Aluro CNC bleek dat de CNC-operatoren enorm veel tijd besteedden aan repetitief, fysiek werk, en veel te weinig aan het creatieve werk zoals programmeren en instellen van CNC-machines, het boeiende deel van de job. De Roovere wilde die repetitieve taken automatiseren, vooral bij kleine- en middelgrote series. Hij vond geen goede automatisatie en besloot dan maar zelf aan de slag te gaan. Hij had immers ervaring in verspaning en in machinebouw. Met het aantrekken van Luc De Ceuster als ervaringsdeskundige in software-programmatie werd RoboJob geboren. Het werd een succesverhaal.

“We zijn van start gegaan met onze Turn-Assist die draaimachines automatisch belaadt en ontlaadt, en daar hebben we ondertussen al 3 modellen van. Daarnaast hebben we ook 2 standaardoplossingen gebouwd voor het beladen en ontladen van freesmachines: de Mill-Assist Essential en de Mill-Assist Conveyor. En uiteraard blijven we verder werken aan een reeks uitbreidingen en opties.”

RoboJob heeft samen met gerenommeerde partners de verkoop in handen in de Benelux, maar heeft nu ook partners buiten de Benelux: Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Daarbij zitten heel wat dealers en agenten van de topmerken onder de CNC-machinefabrikanten.

De toekomst lijkt ook al verzekerd, want samen met een jong en ambitieus team zijn de drie zonen van een fiere De Roovere ook mee in het bedrijf gestapt. “Peter is industriëel en burgerlijk ingenieur ICT en neemt het hele softwarepakket voor zijn rekening, ondersteund door jonge talenten. Yoeri en Jelle zijn tweelingbroers, maar elk met hun eigen talenten en vaardigheden. Yoeri is industrieel ingenier en is verantwoordelijk voor het installatieteam en de Service-afdeling, en Jelle leidt als handelsingenieur het internationale verhaal, waarbij hij op zoek gaat naar de juiste partners in de ons omringende landen, en hen alle kennis bijbrengt om onze producten ook daar aan de man te brengen. Maar het houdt natuurlijk niet op bij de familie. We proberen de juiste mensen aan te trekken voor de juiste job. Het zijn stuk voor stuk gemotiveerde jonge mensen met elk hun eigen talenten en vaardigheden. En samen vormen ze een fantastisch team.”