De negen toeristische ondernemingen uit de regio die vorig jaar een Groene Sleutel kregen, hebben ook dit jaar het internationale label van Toerisme Vlaanderen en Bond Beter Leefmilieu veroverd.

De Groene Sleutel is het grootste en meest gerenommeerde internationale keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven. Bedrijven met een Groene Sleutel engageren zich om op een duurzame manier te werk te gaan. Er wordt zorgvuldig omgesprongen met water, energie en afval, met oog voor de sociale omstandigheden van personeel en gasten. Dit alles gebeurt zonder toe te geven op het vlak van comfort.

De negen toeristische ondernemingen uit de regio die andermaal een Groene Sleutel kregen, zijn Hotel Martin’s Patershof uit Mechelen, De Plukboerderij uit Schelle, Jeugdverblijfcentrum Het Laathof in Hingene, Technopolis in Mechelen, Dierenpark Planckendael in Muizen, Domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver, Sport- en Recreatiedomein De Nekker in Mechelen, Holiday Inn Express op de Veemarkt in Mechelen en de Mechelse jeugdherberg De Zandpoort.

Het Katelijnse Domein Roosendael krijgt voor de zevende keer een Groene Sleutel. “Roosendael heeft het afgelopen jaar verder werk gemaakt van het aanpassen van de waterkranen, zodat ze minder verbruiken. Tevens werd al een deel van de bestaande verlichting vervangen door led-verlichting. In het verleden werden de papieren handdoekjes al vervangen door katoenen handdoekrollen, die herbruikt kunnen worden. Hiervoor werd een onderhoudscontract afgesloten met een firma die groene technologie gebruikt om de handdoekrollen te reinigen”, zegt Jasmien Vandermeeren van BBL.

“De laureaten krijgen de Groene Sleutel niet zomaar. Ze moeten elk jaar opnieuw voor een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische sector aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een éénmalige inspanning volstaat dus niet. De laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit.”