Opnieuw meer Mechelse faillissementen

FaillietHet aantal faillissementen is in mei in heel België opnieuw licht toegenomen, en dat geldt ook voor het arrondissement Mechelen. Daar was de toename zelfs groter.

Vorige maand gingen in heel het land 4,1% bedrijven meer failliet dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de Graydon faillissementenbarometer. Opvallend is de sterke stijging van het aantal falingen in de horeca en ook in de provincie Antwerpen, waar een toename met 34,75% werd genoteerd.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “Binnen de provincie Antwerpen zien we in mei van dit jaar 49 faillissementen méér dan in mei 2015. Bijna de helft van die stijging situeert zich binnen de horeca, waar 26 bedrijven meer over de kop gingen.” Ook in Mechelen zijn er in mei meer faillissementen in de horeca (ruim een kwart van het totale aantal failliete bedrijven).

Eric Van den Broele: “De faillissementen binnen de horeca zorgden dit jaar al voor 1.812 jobs die op de tocht staan, goed voor 20,89% van alle jobs die in vraag worden gesteld als rechtstreeks gevolg van het faillissement van de werkgever. Binnen de horeca is er op dat vlak sinds begin dit jaar een duidelijk stijgende tendens. Over de eerste vijf maanden van dit jaar gingen er 11,2% meer jobs verloren in vergelijking met vorig jaar.”

Het totale aantal faillissementen steeg eveneens de afgelopen maand in het arrondissement Mechelen, na een paar betere maanden. In mei van dit jaar gingen in het arrondissement 20 bedrijven failliet, tegen 15 in 2015. Dat betekent een stijging met 33,3%.

Voor de periode van januari tot en met mei blijft de balans van de faillissementen in het arrondissement Mechelen wel positief. In 2015 waren er in de eerste vijf maanden van het jaar samen 108 faillissementen; dit jaar waren er dat in dezelfde periode slechts 80, wat overeenkomt met een daling van 25,93%.